”Teracom saknar respekt för radiolyssnarna”

2015-06-08 11:41  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Teracom är huvudaktör i dab-lobbyn och utgår från ett producentperspektiv. De saknar respekt för kostnader som faller på radiolyssnarna, enligt Gunnar Bergvall på Public servicerådet.

Teracoms produktchef Per Bergå skriver i en debattartikel i Ny Teknik att ”Public servicerådets yttrande om att en digitalisering kostar 10–15 miljarder kronor är dessutom helt tagen ur luften. Investeringen för en digitalisering bekostas till fullo av branschen själv, inte med skattepengar.”

Den bedömning som gjorts av Public servicerådet (se vårt remissvar), är i själva verket en sammanställning av uppgifter som finns att hitta i Nina Wormbs utredning om digitalradio. I själva utredningen saknas en sådan total kostnadsberäkning. Till dessa kostnader kommer dessutom miljardbelopp som utredaren förbisett, till exempel för försvaret och Trafikverket.

Riksrevisionsverket, som har tillgång till väsentligt större utredningsresurser än Public Servicerådet, har gjort i stort sett samma bedömning av totalkostnaderna.

Dab-lobbyn, där Teracom är en huvudaktör, utgår från ett utpräglat producentperspektiv och tycks sakna respekt för de kostnader som faller på radiolyssnarna. Man talar gärna om en ”marknadsstyrd övergång” men driver i verkligheten en modell som mest hör hemma i en kommandoekonomi av gammal sovjetisk modell.

Gunnar Bergvall

Ordförande i Public Servicerådet

Mer om: DAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt