Teknikstudenter: ”Rör inte våra terminer”

2012-10-23 15:20  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Regeringen borde tänka om. Peta inte i vår terminsindelning, den fungerar bra som den är. Vi teknikstudenter läser lika många poäng som andra heltidsstuderande i Sverige och borde få behålla fullt studiestöd, skriver två arga studenter.

För ett par år sedan blev många studenter som läste på tekniska högskolor återbetalningsskyldiga till CSN även om de läste full tid och klarade sina studier. Detta endast för att de läste färre veckor än vad som ansågs vara heltidsstudier, men fortfarande med samma antal poäng. Just nu läser de tekniska högskolorna 36 veckor istället för 40, men mer intensivt. De tekniska högskolorna fick dispens fram till läsåret 2014-15, då de är tvungna att ändra till 40-veckorssystem för att studenterna ska få fullt CSN, enligt studiestödslagen och studiestödsförordningen.

Vi läser vid en teknisk högskola och nu planeras en ny läsårsindelning. Det betyder att terminerna kommer bli längre och tentorna till höstterminens kurser kommer flyttas fram till januari.

Ur vår synvinkel sker denna förändring helt utan pedagogiskt syfte. Majoriteten tycker att denna förändring tvärtom leder till försämrade studiemöjligheter.

Det nuvarande systemet har fungerat väldigt länge, varför ändra på något som fungerar bra? Anledningen till att det här systemet finns kvar och inte ändrats till ett 40-veckorssystem är just för att det fungerar bra och att man är nöjd med det. Det kommer dessutom medföra längre terminer och därmed sämre chanser till arbetslivserfarenhet genom jobb på sommaren och över julen.

CSN ställer sig negativa till en förändring och har flera gånger bett regeringen att tänka om. Det känns för oss studenter som vi inte ens blivit rådfrågade utan tvärtom överkörda i denna fråga.

Vi anser att det är regeringen som ska anpassa sig och inse att ett homogent system inte alltid är det bästa.

Två arga studenter,

Sofia Carlsson och Naima Forså.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt