”Tänk om jag inte varit pacifist”

2013-10-10 08:09  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Sverige har några av världens äldsta och farligaste kärnkraftsreaktorer. Oberoende experter rekommenderar att de ska stängas av säkerhetsskäl. Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag inte gjort allt som stod i min makt för att försöka förhindra det värsta från att ske, skriver Greenpeaceaktivisten Isadora Wronski om varför hon tog sig in och låg gömd på Ringhals i 28 timmar.

Jag både jobbar med och engageras av energifrågor.  Det gör att jag till skillnad från de flesta andra kan bevaka kärnkraftsfrågan ingående. Jag läser rapporter från Strålsäkerhetsmyndigheten, deltar i EU-möten i Bryssel, pratar med forskare och folk som har jobbat eller jobbar med kärnkraft på olika sätt.

Jag har även träffat människor som drabbats av kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Människor vars familjer splittrats sedan de tvingats skicka iväg sina barn till olika släktingar för att de inte ska fortsätta exponeras för strålning.

En kvinna jag mötte blev tårögd när hon berättade om hur hon stod utomhus och köade för vatten med sin femåriga dotter när de radioaktiva nedfallen var som störst. Vare sig myndigheter eller kärnkraftsbolaget hade berättat för dem att det inträffat en härdsmälta. De sa ju att det var inte var någon fara.

Det bor över en miljon människor inom 75 kilometer från Ringhals kärnkraftverk. Jag är själv uppvuxen i Göteborg, och min mamma kommer från Varberg. Nästa gång det sker en katastrof kan det vara min familj eller mina vänner som utsätts på det där sättet. Nästa gång kanske man inte kan befinna sig i tingrätten i Varberg. För det behövs faktiskt inte en tsunami för att en härdsmälta ska inträffa - bara elbortfall. Och det finns skäl att befara den typen av incidenter även i vår närhet.

På samma sätt som den japanska kärnkraftsindustrin gjorde gällande, bara någon månad innan Fukushima, brukar det heta att svensk kärnkraft är säker. Svenska kärnkraftverk kan faktiskt betraktas som bland de säkraste som finns. Så har det berättats, och så är den etablerade bilden av svenska kärnkraftverk.

Men i svenska kärnkraftverk sker i snitt en incident om dagen. 2011 brann det i reaktorinneslutningen på Ringhals på grund av otydliga order som resulterade i att en dammsugare lämnades kvar under ett tryckprov. 2012 hittade man sprängmedel inne på kärnkraftverket.

De av EU beordrade stresstesterna har slagit fast att det räcker med att det snöar för mycket för att taket på Ringhals 1 riskerar att ramla in rakt ovanför bassängen för uttjänt kärnbränsle. Kärnkraftverket klarar inte av en större jordbävning eller översvämning, och skulle det värsta inträffa saknas tillräcklig haveriberedskap. 2006 var vi mycket nära en härdsmälta i Forsmark. Ingen fara?

Enligt kommunikationsavdelningarna på Forsmark och Ringhals är det ingen fara att vem som helst kan klättra in på deras anläggningar bara med hjälp av en stege och stanna där i ett dygn. ”Säkerheten är god”, heter det. Medan min vän Rasmus Törnqvist tillbringade 38 timmar i ett för energiförsörjningen till Forsmark viktigt ställverk, tillbringade jag 28 timmar på ett tak i närheten till reaktorhallarna i Ringhals.

Tänk om jag inte hade varit pacifist? Vi måste ställa oss frågan varför vi egentligen accepterar energislag som innebär så allvarliga risker.

Miljöminister Lena Ek sa i en interpellationsdebatt i riksdagen nyligen att ”Den kärnkraft vi har i Sverige ska vara säker. Det finns ingen tvekan från mig på den punkten” och ” Stäng ner kärnkraftverken om säkerheten brister ” sa hon i TV4 så sent som för någon vecka sedan.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) underkände å sin sida skyddet av svenska kärnkraftverken i sin senaste risk- och sårbarhetsanalys. I respons sa Lena Ek, återigen i TV4, att "Om det är så att man från SSM:s sida tycker att det inte är en tillräcklig säkerhetsnivå så har man ju möjligheten att stoppa hela verksamheten." Men trots dessa konstateranden ser vi bara knapphändiga åtgärder.

Man anar att industrin och myndigheterna kommer låta kärnkraftverken köra på tills det inträffar något allvarligt. Det är sålunda enbart politiska beslut som kan förhindra det värsta från att inträffa. Politiska beslut kräver i sin tur opinion, opinion kräver att människor är medvetna om problemen.

Det kommer till en punkt där den ändlösa ström av debattartiklar och rapporter som publiceras inte räcker. Det handlar rapporter som visar att alla svenska kärnkraftverk bör stängas eller rapporter som visar att vi kan ställa om till 100 procent förnybar energi. I det här fallet kände jag mig därför tvungen att gå från ord till handling för att belysa situationen och frammana någon slags reaktion. För frågan är faktiskt så stor och så allvarlig.

Enligt ett av världens mest välrenommerade matematiska institut, Max Planck-institutet i Leipzig, kan vi förvänta oss en kärnkraftolycka i samma storleksordning som Tjernobyl eller Fukushima vart tionde år. Kärnkraftindustrin, Strålsäkerhetsmyndigheten, och ansvariga ministrar är alla medvetna om bristerna kring svenska kärnkraftverk och vilka risker det medför för människor och miljö. De är också medvetna om att vi inte har beredskap för att hantera en olycka. Men ingenting händer.

I min yrkesroll råkar jag ha kunskap om sakförhållandena kring kärnkraftverken. Men alldeles oavsett det, som alldeles vanlig privatperson, känner jag ett ansvar att agera å samhällets vägnar för att belysa problem som allmänheten annars inte skulle känna till.

Jag vet att Sverige har några av världens äldsta och farligaste kärnkraftsreaktorer och att oberoende experter rekommenderar att de allihop ska stängas av säkerhetsskäl. Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag inte gjort allt som stod i min makt för att försöka förhindra det värsta från att ske.

Isadora Wronski, Aktivist och klimat- och energisamordnare

Mer om: Ringhals Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt