”Ta tillvara studenternas kompetens”

2014-09-04 08:10  
STOCKHOLM 2014-03-24 Sommarjobb. Ung butiksarbetare fyller på varor i en Coop-butik Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT Pensionsavgångar och teknikutveckling gör att fastighetsbranschen är i stort behov av ny kompetens. Många studenter jobbar extra men det är oftast okvalificerade jobb vilket är ett slöseri med kompetens. Därför tecknar vi ett nytt kollektivavtal för studentmedarbetare och uppmanar fler att följa efter, skriver företrädare för arbetsgivarna och åtta fackförfund.

I dag jobbar många blivande tekniker, ingenjörer, arkitekter och ekonomer extra, men de flesta har okvalificerade jobb under sina studier. Det är ett slöseri med kompetens. Om studenter istället har möjlighet till ett relevant arbete vid sidan av studierna ger det viktiga meriter och erfarenheter för arbetslivet.

Många studenter saknar dessutom möjlighet till praktik under utbildningen och den värdefulla kontakt med arbetslivet som praktiken ger. Studentmedarbetarskap skapar dessa kontakter med arbetslivet.  Motivationen för studenterna ökar och därmed förutsättningarna för ökad genomströmning. I dag tar bara varannan ingenjörsstudent examen, enligt en undersökning från Sveriges Ingenjörer.

Men det ger också arbetsgivare möjligheten att skapa värdefulla relationer till framtidens medarbetare.

Ett nytt kollektivavtal för studenter, tecknas idag mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och en lång rad fackförbund. Avtalet ger studenter möjlighet att skaffa viktiga meriter och arbetsgivare möjlighet att locka till sig unga akademiker. Det här är ett sätt att säkra framtidens behov av ny kompetens.

Vårt nya kollektivavtal vänder sig till arbetsgivare i fastighetsbranschen och studerande på högskolor och universitet. Det innebär att studenter kan anställas redan under sin studietid och arbeta med relevanta arbetsuppgifter max 15 timmar per vecka under flexibla villkor. Lönen ska vara avtalsmässig och sätts individuellt.

Pensionsavgångar, nyetableringar och inte minst teknikutvecklingen gör att fastighetsbranschen är i stort behov av ny kompetens.  Omkring 10 000 nya medarbetare behöver rekryteras de kommande tio åren. Främst gäller det ingenjörer, ekonomer och jurister med inriktning mot fastighetsbranschen.  Men det finns stora karriärmöjligheter på alla nivåer och inom samtliga områden i branschen.

Det är en stor utmaning för fastighetsbranschen, särskilt som vi vet att få unga akademiker tror att drömjobbet finns i fastighetsbranschen som fortfarande uppfattas som konservativ. Utöver en ganska negativ syn på fastighetsbranschen som arbetsgivare, finns en okunskap om vilka arbetsuppgifter sektorn kan erbjuda. Genom att anställda studentmedarbetare har arbetsgivarna en chans att visa upp alla de spännande arbetsuppgifter som finns i sektorn, och som kanske inte är så kända.

Att anställa studenter från teoretiska högskoleutbildningar som studentmedarbetare är från början ett danskt koncept som går tillbaka till 1940-talet och som fram till nu funnits på svensk arbetsmarknad endast i begränsad skala.

Arbetslösheten är en av de största utmaningarna som samhället har i dag. Studentmedarbetaravtalet garanterar visserligen inga nya jobb, men matchar de behov som finns i verksamheter med den kompetens som finns på universitet och högskolor. Modellen har nu även fått stöd av regeringen som beviljat 500 000 kronor för att öka kunskapen om studentmedarbetaravtal.

För oss som arbetsgivarorganisation och fackförbund känns det bra att tillsammans göra något för att möta framtidens rekryteringsbehov. Och vi vill uppmana fler arbetsgivarorganisationer och fackförbund att följa vårt exempel. Unga akademiker behöver jobb och Sverige behöver unga akademiker.

Mona Tapper, förhandlingschef Vision

Hans Sköld, förhandlingschef Jusek

Mikael Rosengren, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer

Mikael Andersson, förhandlingschef Civilekonomerna

Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

Maria Johansson, biträdande förhandlingschef Akademikerförbundet SSR

Helena Hedlund, förhandlingschef Ledarna

Niklas Hjert, förhandlingschef Unionen

Mona Finnström, vd Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt