Opinion

”Ta tillvara studenternas kompetens”

STOCKHOLM 2014-03-24 Sommarjobb. Ung butiksarbetare fyller på varor i en Coop-butik Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Foto: Fredrik Sandberg/TT

DEBATT Pensionsavgångar och teknikutveckling gör att fastighetsbranschen är i stort behov av ny kompetens. Många studenter jobbar extra men det är oftast okvalificerade jobb vilket är ett slöseri med kompetens. Därför tecknar vi ett nytt kollektivavtal för studentmedarbetare och uppmanar fler att följa efter, skriver företrädare för arbetsgivarna och åtta fackförfund.

I dag jobbar många blivande tekniker, ingenjörer, arkitekter och ekonomer extra, men de flesta har okvalificerade jobb under sina studier. Det är ett slöseri med kompetens. Om studenter istället har möjlighet till ett relevant arbete vid sidan av studierna ger det viktiga meriter och erfarenheter för arbetslivet.

Många studenter saknar dessutom möjlighet till praktik under utbildningen och den värdefulla kontakt med arbetslivet som praktiken ger. Studentmedarbetarskap skapar dessa kontakter med arbetslivet.  Motivationen för studenterna ökar och därmed förutsättningarna för ökad genomströmning. I dag tar bara varannan ingenjörsstudent examen, enligt en undersökning från Sveriges Ingenjörer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här