”Ta hjälp av medborgarna för bättre digitala tjänster”

2017-11-01 12:32  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. För att lyckas med digitaliseringen av offentlig sektor krävs ett nytt förhållningssätt, både till hur man bygger en digital organisation och till rekrytering av spetskompetens, skriver företrädare för Business Design Studio.

Kraven på offentlig sektor ökar i en tid då endast 20 procent av Sveriges medborgare upplever att den offentliga sektorn möter deras digitala behov, enligt Sifo 2016.

I vår egen årliga digitala mognadsstudie för svenska verksamheter fokuserade vi 2016 på offentlig sektor. Över 80 procent av de tillfrågade cheferna för digitala initiativ säger att digitalisering är en viktig del av deras övergripande strategi. Samtidigt uppger flera att det blir svårare att driva digitala program och förändringsprojekt. I studien säger två tredjedelar att de har svårt att attrahera och behålla digitala talanger.

Så vad kan offentlig sektor göra för att möta medborgarnas krav på digitala tjänster och locka till sig tillräckligt många medarbetare med digital spetskompetens för att kunna leverera de nya tjänsterna?

Tjänstedesign är ett arbetssätt för innovation och förbättring som sätter kunden, människan och medborgaren i centrum. Strukturerade metoder med fokus på målgruppens behov och liv leder till insikter som gör att man kan generera nya tjänster. Tjänstedesign bygger på att kontinuerligt testa och utvärdera lösningar med slutanvändaren och de som ska skapa de nya tjänsterna.

Tjänstedesign står i kontrast till hur majoriteten av dagens upphandlingar utformas inom offentlig sektor. I dag ligger fokus på att bestämma detaljer innan behoven hos användaren hunnit undersökas. Med tjänstedesign börjar varje ny digital tjänst med en tydlig förstudie. Den fokuserar på medborgarnas behov och organisationens möjligheter att genomföra projektet innan upphandlingen av tjänsten äger rum. Dessutom bidrar en tjänstedesign-kultur till att anställda får lösa samhällsproblem på ett nytt, enkelt och innovativt sätt. De känner större engagemang på jobbet, vilket skapar förutsättningar att bygga en kultur som lockar digitala talanger.

Goda exempel på tjänstedesign-kultur finns redan inom digitala offentliga myndigheter och avdelningar. I England har avdelningen Government Digital Services (GDS) skapat ett nytt sätt att leverera digitala tjänster. Istället för att utgå från den typiska upphandlingsprocessen har de skapat en metodik som tar avstamp hos medborgaren och fortsätter att sätta människan i centrum i hela it-projektet. När GDS bestämde sig för att ändra sin kultur lyckades de också attrahera några av de främsta digitala talangerna i landet. GDS sparar de brittiska skattebetalarna mer än 60 miljoner pund per år.

I USA driver myndigheten 18f ett liknande arbete där de hjälper offentlig sektor att ta fram digitala tjänster med hjälp av tjänstedesign. De har också lyckats attrahera digital spetskompetens från den amerikanska arbetsmarknaden.

Regeringen har under 2018 stora planer på att försöka uppfylla de stigande förväntningarna som medborgarna ställer på de digitala offentliga tjänsterna. Vi tror att offentlig sektor genom tjänstedesign kan locka målmedvetna medarbetare med digital spetskompetens, uppnå strategiska mål kopplade till digitalisering och samtidigt spara pengar.

Mats Alerius, Business Design Studio

Karin Österström, digitala mognadsstudien, Business Design Studio Acando

Rich Nadworny, Service Design Capacity Building Lead, Business Design Studio Transformator

Joakim Edvardsson Riemar, fd. digitaliseringsrådgivare åt regeringen, Business Design Studio Acando

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt