”Ta hjälp av ai för att få pollenmätningar i hela Sverige”

2021-04-12 09:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Pollenmätningar i norra Sverige har lagts ner. Automatiserad pollenkoll med artificiell intelligens kan ge oss standardiserad, öppen data som kan göra att vi lär oss nya saker om pollen, skriver Maria Gardfjell (MP).

Det är många som nyser lite extra på våren. 2,5 miljoner svenskar lider av pollenallergi.

Pollenmätningar i landets fyra nordligaste regioner har lagts ner. Det påverkar många människor med pollenallergi som inte längre kan få daglig information om pollenhalterna i luften. Egenvård är viktigt för att det minskar trycket på vården och gör det enkelt för var och en att styra sin medicinering mot pollenallergin.

För att få pollenmätningar i hela landet behöver mätningarna samordnas och moderniseras. Det är många aktörer som är involverade i pollenövervakningen. De är antingen statliga, hänförliga till landsting eller regioner, kommunala eller privata. Övervakningen bygger på frivilligt samarbete. Vi måste börja använda artificiell intelligens i samhällets tjänst och när det handlar om pollenmätningar och miljöövervakning behövs verkligen den nya tekniken.

Många med pollenallergi drabbas förutom av förkylningsliknande symptom, även av luftrörsbesvär, extrem trötthet och astma. Några har så allvarliga symtom att de under perioder med höga pollenhalter får problem att gå till jobbet och skolan. Förutom det personliga lidandet innebär pollenallergi både en stor belastning på hälso- och sjukvården. Särskilt påtagligt har detta varit under corona, när pollenallergisymptom förväxlats med covid-symptom.

När pollensäsongen nu gör sitt intåg ska alla som behöver information om pollennivåer kunna hitta den lättillgängligt, oavsett var i landet man bor. Det som tidigare har fungerat tack vare kunniga eldsjälar runt om i landet med små medel, behöver vi säkra med hjälp av en tydlig organisation.

Nu visar exemplet med de fyra nordliga länen att läget är akut. Sverige behöver en gång för alla se till att pollenallergiker över hela landet kan ta del av pollenprognoser.

Pollenanalyser gör faktiskt ännu större nytta, genom att de också kan användas för att följa klimatförändringarna. Genom att jämföra pollenhalter mellan olika år ser man att vissa växter blommar tidigare på våren. Sverige har blivit varmare.

Inom biologisk forskning har maskininlärning använts för att träna olika datorprogram att lära känna utseendet på individer av fåglar i en fågelkoloni och på olika pollen som humlor samlar in. Automatiserad pollenkoll kan ge oss standardiserad, öppen data som kan göra att vi lär oss nya saker om pollen. Kunskap som både skulle kunna hjälpa allergiker men också alla andra. Genom att lära oss mer om klimatförändringarna kan samhället också klara dem bättre.

Vi anser att pollenmätningar måste göras i hela landet.  Innovationsmedel borde satsas på att automatisera pollenkollen så att vi långsiktigt får en säkrare och likvärdig pollenanalys i hela landet.

 

Maria Gardfjell, riksdagsledamot, talesperson för ai-politik (MP)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt