”Ta extra tjuvavgift på kofötter också”

2011-08-22 10:18  
Foto: Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Från och med 1 september kommer den som köper en ny extern hårddisk att få slanta 80 kronor extra. Och den som vill ha ett nytt usb-minne får pynta en krona per gigabyte, med start på minnen från fyra gigabyte. Men den nya privakopieringsavgiften retar Ny Tekniks läsare rejält.

Sedan i våras driver Copyswede, som företräder ett antal upphovsrättsorganisationer, linjen att kassettavgiften ska utökas och gälla inte bara inspelningsbara dvd-skivor utan även usb-minnen och externa hårddiskar. Universalmediaalliansen (en sammanslutning av företag som sysslar med universalmedia) var inledningsvis beredd att betala en låg frivillig avgift men säger sig inte kunnat komma överens med Copyswede. Utgångsbudet från Copyswede var en kronor per gigabyte, upp till max 160 kronor per extern hårddisk. Eftersom parterna inte kommer överens agerar nu Copyswede på egen hand. Och det får läsarkommentarerna att dugga tätt på Nyteknik.se, här är ett urval:

Men alla är inte helt emot principen. Fredrik vänder sig i första hand mot summan: ”Jag kan förstå tanken med avgiften även om jag inte håller med om genomförandet. Men man saknar ju helt koppling till teknik- och prisutvecklingen. Ska Copyswede få 1 kr/GB även när ett vanligt usbminne rymmer säg 256 GB, inom en inte alltför avlägsen framtid?”

Signaturen Råförbannad menar att systemet är godtyckligt.

En annan läsare är snabb att jämföra med andra branscher: ”Principen skulle ju kunna användas för att stoppa alla former av brottslighet. Tjuvar nyttjar ju kofötter, mobiltelefoner, kontantkortsabonnemang, flyktmopeder el. flyktbilar, ja t.o.m. flykthelikoptrar. (…) Det finns sålunda oändliga möjligheter att effektivt stoppa all brottslighet genom att beskatta densamma, i en stigande progressiv kurva tills all brottslighet upphör, och vi skal inte vara blyga vad gäller ingångsnivåerna på vad vi kan kalla den nya anti-brottslighetsskatten - låt oss därför börja med att lägga denna på bensinskattenivån, dvs. runt 800 % el. vad det nu är. ”

Kapten data undrar vilken nästa lag blir: ”Ska jag betala EXTRA för A4 papper också!?”

Råförbannad kommer in i diskussionen igen: ” Ska vi ingenjörer göra en ritning och sen sitta och kräva royalties på allt runtomkring? Bara för att det råkar vara teknologi det med?!?!?”

Flera läsare tycker att avgiften då öppnar för obegränsad nedladdning. Kaj Björkman skriver:

”Då kan jag ju helt lagligt skippa Itunes och deras priser! Jag har ju betalt till Copyswede! Så då är det väl helt ok att ladda ned utan att betala för det!”

Signaturen Undrande spinner vidare: ”Det mest intressanta är att även verk som är kopieringsskyddade får ersättning. D.v.s. verk där vi fråntagits vår lagliga rätt att kopiera. Så vi får betala för något vi inte kan göra.”

Helge börjar räkna på saken: ”Jag har lagt upp mina gamla HI-8 filmer, DV-filmer och foton plus backup till en NAS. Har totalt 8 hårddiskar hemma, inte en enda byte med olaglig kopierad musik eller film. 4 är på 1,5 TB, 4 är på 1 TB. VARFÖR skulle jag betala 1280 kr för något jag inte har eller gör?”

Men signaturen Kopia - ja tack skulle gärna betala: ”Tänk bara vad smidigt, betala säg 100:- extra och du FÅR kopiera hur mycket du vill helt lagligt. Så måste det bli eftersom du faktiskt betalat för att du kopierar (enligt Copyswede). Efter att de lägger på avgiften lär det bli väldigt svårt att driva något privat/piratkopieringsmål!”

Response.End kommer med ett motförslag: ”Istället ska givetvis denna avgift i så fall tas ut på originalet, dvs dvd:n eller cd:n du köper. Om du har rätt att kopiera den så är den lite dyrare. Har du inte den rätten så är det ok med kopieringsskydd och då är den lite billigare. Enkelt. Skälet till att detta inte görs är ju självklar. Intäkterna skulle minska radikalt, och man skulle direkt se vilka inkomster som går till vilken artist. Istället är taktiken att lägga på avgifter så många ställen som möjligt att det är omöjligt för konsumenten att se hur mycket pengar och var denne betalar till dessa skurkar.”

Och Johan uppmanar andra läsare att köpa interna diskar och sätta in dem i egeninköpta tomma kabinett. Signaturen o svarar: ”Combos kabinett + interndisk lär bli väldigt vanligt. Jag kan se produktkategorin nu. CopySwedefri externlagring!”

Katarina Ellemark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt