Opinion

”Ta extra tjuvavgift på kofötter också”

Från och med 1 september kommer den som köper en ny extern hårddisk att få slanta 80 kronor extra. Och den som vill ha ett nytt usb-minne får pynta en krona per gigabyte, med start på minnen från fyra gigabyte. Men den nya privakopieringsavgiften retar Ny Tekniks läsare rejält.

Publicerad

Sedan i våras driver Copyswede, som företräder ett antal upphovsrättsorganisationer, linjen att kassettavgiften ska utökas och gälla inte bara inspelningsbara dvd-skivor utan även usb-minnen och externa hårddiskar. Universalmediaalliansen (en sammanslutning av företag som sysslar med universalmedia) var inledningsvis beredd att betala en låg frivillig avgift men säger sig inte kunnat komma överens med Copyswede. Utgångsbudet från Copyswede var en kronor per gigabyte, upp till max 160 kronor per extern hårddisk. Eftersom parterna inte kommer överens agerar nu Copyswede på egen hand. Och det får läsarkommentarerna att dugga tätt på Nyteknik.se, här är ett urval:

Men alla är inte helt emot principen. Fredrik vänder sig i första hand mot summan: ”Jag kan förstå tanken med avgiften även om jag inte håller med om genomförandet. Men man saknar ju helt koppling till teknik- och prisutvecklingen. Ska Copyswede få 1 kr/GB även när ett vanligt usbminne rymmer säg 256 GB, inom en inte alltför avlägsen framtid?”

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här