Opinion

”Sverige skriker efter ingenjörer - uppdatera högskolan”

Cortegen vid Chalmers, med plats för fler? Foto: Tommy Holl / IBL Bildbyrå
Magnus Höij, vd Svenska Teknik och Designföretagen. Foto: Anette Persson

DEBATT. Det svenska samhället skriker efter ingenjörer. Kompetensbristen är det främsta hindret för företagens tillväxt och hämmar skapandet av nya jobb. I veckan är det 40 år sedan den senaste högskolereformen genomfördes. Det är dags för en rejäl uppdatering för att öka antalet ingenjörer, skriver Magnus Höij, vd Teknik och Designföretagen.

Stora teknikskiften i samhället, digitalisering, akut bostadsbrist och behovet av mer infrastruktur har lett till en mycket stor efterfrågan på ingenjörstjänster. De kunskapsintensiva tjänster som ingenjörsföretag levererar efterfrågas i allt större utsträckning, inte bara i Sverige utan ifrån hela världen.

Den dramatiska skillnaden mellan tillgång och efterfrågan på utbildad arbetskraft har medfört en stor brist på kompetens. Kompetensbristen är den absolut största utmaningen för företagens verksamhet. Bristen är stor i hela landet och leder i vissa fall till att företagen tvingas flytta sin verksamhet till andra länder. Arbetstillfällen går förlorade och Sverige tappar konkurrenskraft och viktiga källor till innovation.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här