Opinion

”Sverige satsar för lite på fotonik”

Laser för fiberoptiska datakommunikationskablar testas på Chalmers. Sverige har 150 företag inom fotonik men när stora jättar som Ericsson drog sig ur fotonikbranschen försvann även det statliga engagemanget, enligt debattörerna. Foto: Professor Anders Larsson på Chalmers Tekniska Högskola
Pierre-Yves Fonjallaz, Photonic Sweden
Petra Bindig, Photonic Sweden
Magnus Breidne, Photonic Sweden

DEBATT. Fotoniken har plockat flera nobelpris de senaste åren och området bär på oändliga möjligheter till innovation. Men trots det halkar de svenska satsningarna efter jämfört med många andra länder inom EU, enligt en lång rad företrädare för fotonikbranschen.

Det finns en partikel som är ren energi, har noll massa och kan ha många olika färger, de allra flesta osynliga. Fotonen. Det behövs inte mindre än 4 miljarder synliga fotoner för att få så lite som en nanoJoule energi. Ändå räcker 9 fotoner/s för att en människa med ögat ska detektera dem! Komponenter som arbetar med en enda foton per operation är tänkbart! Oändligt utrymme för innovationer finns. Och de har börjat komma.

Årets Nobelpris i fysik prisar en del av fotonikvärlden - de blå lysdioderna. Till och med nobelpriset i kemi, med den smarta varianten av fluorescensmikroskopin är starkt relaterat till fotoniken. Sammanlagt har sju nobelpris belönat ljus och fotonik sedan början av 2000-talet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här