Opinion

”Sverige bör vara ledande inom framtidens kärnkraft”

DEBATT. Sju miljoner människor dör varje år av luftföroreningar, det är dags att byta ut de fossila bränslena till grön kärnkraft, skriver Moderata ungdomsförbundet i Stockholm.

I FN:s miljöprogram UNEP:s rapport som publicerades i veckan lyftes luftföroreningar och det växande problemet med deras påverkan på människors hälsa fram. Varje år dör mellan fyra och sju miljoner människor i förtid av symptom som kan kopplas till luftföroreningar. I centrum av allt står användningen av fossila bränslen, något som även vi i Sverige måste bli bättre på.

Hela 29 procent av alla lungcancerfall, 17 procent av alla luftvägsinfektioner, 24 procent av alla strokefall och 25 procent av alla hjärtsjukdomar kan kopplas till luftföroreningar och problemen ser dessvärre inte ut att minska.

Om vi jämför olika energikällor per producerad terawattimme så dödar kol tjugofyra personer, olja arton, gas tre, kärnkraft två, vindkraft två, vattenkraft en och solkraft en person. Det är inte särskilt svårt att dra slutsatsen att de fossila bränslena är problemet och därmed att de förnybara är lösningen.

Regeringens misslyckande inom energifrågan har resulterat i att oljekraftverk öppnas på grund av akut elbrist, samtidigt som den svenska kärnkraften avvecklas. Om Sverige ska möta framtida efterfrågan på elektricitet, så måste Sverige integrera framtidens innovationer med den redan etablerade kärnkraften. Om vi ska kunna elektrifiera den svenska industrin måste elproduktionen öka, bli billigare och börja vara ett genomförbart alternativ.

Framtidens kärnkraftsreaktorer är något som Sverige bör vara vägledande inom. Small Modular Reactors (SMR) är mindre reaktoranläggningar som kan byggas närmare städerna, något som är mer effektivt både utifrån ett finans- och säkerhetsperspektiv. Kärnkraftsreaktorer är i dag mycket kostsamma, både vad gäller byggnation och drift, och med den här tekniken kan man minska kostnaderna, öka säkerheten och förenkla etableringen av gröna energikällor.

Genom att integrera framtidens innovationer kan Sverige bli världsledande på energisektorn och helt ställa om till hållbara energikällor, en vinst både för klimatet men också människors hälsa.

Douglas Ahlberg, ledamot MUF Stockholm

Linda von Fircks, ledamot MUF Stockholm

Carl Nordblom, distriktsordförande MUF Stockholm

Olof Peterson, ledamot MUF Stockholm

Svante Hallstedt, ordförande MSU Stockholm

Joanna Lewerentz, vice distriktsordförande MUF Stockholm

Albin Togerö, ledamot MUF Stockholm