Opinion

”Svensk industri måste bli smartare”

Digitala modeller som innehåller all nödvändig information fungerar som en vägledare genom alla steg i den fysiska tillverkningsprocessen.
Mats Friberg, vd Siemens PLM

DEBATT. De tekniska förutsättningarna finns för en industriell revolution. Men det behövs riktade resurser till allt från utbildning till högskoleforskning och utveckling. I Tyskland har Angela Merkel satsat närmare två miljarder kronor på forskning och utveckling kring Industri 4.0, skriver Mats Friberg, vd Siemens PLM.

Frågan om återindustrialisering har den senaste tiden blivit allt hetare i västekonomierna. Att flytta hem tillverkningen till Sverige verkar vara rätt väg för att säkra tillväxten i den globala konkurrensen och samtidigt öka arbetstillfällena för ingenjörer. Men om vi ska kunna göra det måste den svenska regeringen satsa resurser på industriell innovation.

Faktum är att vi står inför en fjärde industriell revolution (efter ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken). Visionen är smarta fabriker där varje produkt själv styr hur den ska produceras – genom att den taggats med information om vad den ska innehålla och att den kommunicerar med lager, maskiner och styrsystem.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här