Stureplan glödhett - igen

2009-05-26 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Stureplan är glödhett - igen. Men jag pratar inte om finansmatadorernas hemmaplan, som verkar ha vaknat till liv efter Lehman Brothers-smällen. Och jag snackar inte om huvudstadens ljuva krogliv.

Nej, det finns ett annat Stureplan, sådär sju-åtta våningar ovanför det intensiva gatuvimlet. Här på en vind har Telia monterat den första lilla pusselbiten till vår mobila framtid: en 4g-basstation. Levererad av Ericsson i Gävle.

Telia hoppas bli först i världen med 4g. Precis som man var med nmt, gsm och gprs. Det handlar givetvis om att snabbt skaffa sig ett tekniskt försprång och därmed bli först med att tjäna pengar på mobilt bredband med riktigt höga hastigheter. Självklart handlar det också om prestige. Kom ihåg att Telia förlorade den omskrivna "skönhetstävlingen" om 3g-licenser år 2000. Och fick hoppa i säng med Stenbecks Tele2 för att bygga sitt nät.

Erfarenheter från det bygget var att när näten äntligen var på plats saknas det mobiler. Och de första som kom var klumpiga och käkade batterier.

Men den här gången handlar det inte om att snacka snabbare, som Håkan Eriksson på Ericsson uttrycker saken. När operatörerna lockar med farter som är tio gånger så höga som dagens turbo-3g handlar det om nya tjänster och en explosion av datatrafiken. På sikt vill man också koppla ihop fler och fler prylar trådlöst med modem.

Telia lanserar tjänsterna i början på nästa år i Stockholm och Oslo. Men om företaget blir först i världen beror inte på takten i utbyggnaden. Det beror på om det finns modem framme. Kön utanför modemtillverkarnas port är redan lång.

* * *

Ödesvecka är ett slitet ord. Men det finns nog inget annat för att beskriva dramatiken runt Saabs framtid. Och var och när de avgörande besluten tas är inte lätt att förstå. Turerna är många och intressenter finns spridda över världen: Detroit, Washington, Berlin, Rüsselsheim, Turin, Stockholm och Vänersborg.

Jan-Åke Jonsson kan just nu bara sitta på läktaren och se på medan konkursförvaltare, regeringar och bilmagnater styckar GM.

Och tyvärr: Saab och fabriken i Trollhättan är bara en liten bricka i det här globala maktspelet.

* * *

Tre radiodirektörer vill införa dab-radio. De vill att hela Sverige ska få tillgång till lika många kanaler som stockholmarna kan njuta av. Herregud, har någon av dem hört talas om internetradio? Och vem

bryr sig om trafikinformation från Essingeleden, när hela radiovärlden redan pulserar på webben?

* * *

På torsdag åker forskningsminister Lars Leijonborg till Bryssel. Vi är många som hoppas att han kommer hem med en neutronkanon i bagaget.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt