”Stockholms bostadsbrist hotar jobben”

2014-01-29 11:16  
Tillväxtföretagen bromsas av att det byggs för få bostäder i Stockholm, anser debattörerna. Vid Järlasjön anordnade hyresgästföreningen Nacka-Värmdö en samling 2010 med anledning av bostadsbristen. I Hammarby Sjöstad har nya lägenheter byggts under åren. Foto: TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Situationen på bostadsmarknaden i Stockholm bromsar tillväxtföretagens förmåga att växa och utvecklas, anser Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare och Lotta Andersson, Projektledare/Utredare Stockholms Handelskammare.

Nästan en tredjedel av de snabbast växande små- och medelstora företagen i Stockholm har någon gång drab­bats av svårigheter att rekrytera på grund av  bostadsbristen. Det framkommer i en ny rapport från Stockholms Handelskammare.

Stockholmsregionen är en mycket globaliserad del av världen. Vi är en del i det nätverk av regioner som växer sig globalt starkare och här finns exempelvis 11 globala företags huvudkontor och vi är i växande grad en viktig nod i den globala ekonomin. Stockholms snabbväxande företag har behov av välutbildad arbetskraft och för att den ska kunna flytta hit krävs bostäder. Stockholms läns landsting har beräknat att det kommer att råda en brist på högutbildade på drygt 70 000 personer i Stockholmsregionen 2030 om ingenting görs.

Det är därför oroande att Stockholmsregionen i dag dras med det största bostadsunderskottet i modern historia. Det saknades 122 000 bostäder år 2012 och orsakerna till bostadsbristen är att bostadsbyggandet inte står i paritet med den snabba  efolkningsökningen. Bostadsbristen skapar problem för regionens snabbväxande företag och gör det svårt att rekrytera talanger.

Detta bidrar i sin tur till att göra Stockholmsregionen mindre attraktiv vilket i slutändan slår direkt mot nya jobb och tillväxt.

Exempelvis uppger de snabbväxande företagen Spotify och DICE att de ser bostadsbristen som en bromskloss i jakten på talanger. De tvingas lösa bostadsbristen på egen hand och lägger ner mycket tid, kraft och pengar på att hitta tak över huvudet för sina nyanställda. Många gånger sker det i form av dyra lösningar såsom blockhyrning av bostäder. Det är något som driver kostnaderna för de enskilda företagen.

Företagen efterfrågar fler hyresrätter för att regionen ska kunna utveckla en stark och dynamisk arbetsmarknad. Att hänvisa  nyinflyttade personer till Stockholmsregionens bostadsrättsmarknad är i regel inget alternativ om de kommit hit för att arbeta en kortare tidsperiod. Det behöver även byggas fler små lägenheter om tillväxtföretagen ska kunna fortsätta att rekrytera.

Regeringens nya reform om förenklad andrahandsuthyrning har redan skapat över 20 procent fler uthyrningslägenheter på kort tid. Men det räcker inte.

Dagens hyresreglering måste avskaffas och hyresmarknaden omregleras.  Detta bör politikerna enas om över blockgränsen så att beslutet blir långsiktigt hållbart.

Bostadsfrågan har kommit att hamna allt mer i centrum för den politiska debatten såväl nationellt som regionalt. Ett antal politiska förslag till lösningar ligger på bordet, men mycket återstår att göra.

Att Stockholm är en av få huvudstäder i Europa där företagen inte kan anställa på grund av att det inte finns en fungerande  bostadsmarknad utgör ett allvarligt tillväxthinder, vilket spiller över på den ekonomiska tillväxten i hela landet.

Det är ont om tid att bygga om bostadspolitiken, men det är dags att skapa ett historiskt blocköverskridande samarbete nu för de framtida jobben och tillväxtens skull.

 

Maria Rankka

VD Stockholms Handelskammare

 

Lotta Andersson

Projektledare/Utredare

Stockholms Handelskammare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt