Statistik hjälper när omvärlden är kaotisk

2015-09-16 10:14  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Hans Roslings intervju i dansk tv nyligen har setts av hundratusentals på sociala medier. Han gick i klinch med reportern som påstod att flyktingsituationen i Europa är ”pressad”. ”Du har fel”, sa Rosling och hänvisade till statistik.

Den säger att 12 miljoner människor i Syrien är på flykt varav 8 miljoner inom landet. 4 miljoner är kvar i närområdet, främst Turkiet, Libanon och Jordanien, ofta i flyktingläger. Rosling tog staplar av Duplo till hjälp i Aktuellt för att visualisera mängderna.

Och till Europa har väsentligt färre – en tredjedels miljon – tagit sig, sa han. Drygt 380 000, enligt UNHCR.

Siffrorna reder ut vad det är som pågår, att de flesta som flyr från kriget i Syrien håller sig kvar i närheten av sitt hemland.

Av någon anledning behövs det att en röststark person, som Hans Rosling, tar strid för siffrorna när något omvälvande – som flyktingströmmarna till Europa – händer. Han har rätt när han säger att medierna bara visar en liten del av hur världen ser ut. Sammanhangen kan försvinna bland svarta rubriker och ögonblicksbilder.

Som tur är har statistik från trovärdiga källor aldrig varit så tillgänglig som nu. Det är möjligt att granska olika politiska utspel mot bakgrund av siffror, för den som vill.

På Gapminder, familjen Roslings statistiksajt om utvecklingen i världen, hittar jag svar på några frågor om Syrien. Medellivslängden där är 75 år, i Sverige 82 år. Kvinnor i Syrien föder i snitt 3 barn och i Sverige 1,9. Syrien har 20 770 000 invånare och Sverige 9 441 000 (siffrorna är från 2011).

Men siffrorna säger inget om skillnader inom de bägge länderna.

Det är Gapminders nästa steg, att med lokal statistik beskriva situationen i olika delar av ett land. Ny Tekniks reporter Charlotta von Schultz berättar mer om det.

Vi berättar också om utvecklingen av ir-kameror med en detektionsalgoritm som snabbare kan hitta människor som fallit i vattnet. Teknik som kan rädda fler flyktingar från att drunkna i Medelhavet.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Hans Rosling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt