Standardkrig - rena rysaren

2009-09-08 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Standarder för teknik – hur kul är det på en skala? Lite som att sitta och titta på när den nystrukna färgen långsamt torkar på väggen.

Jag måste nog anmäla att jag nu ändrat uppfattning. Orsaken är att jag just har läst en tegelsten om telekombolaget Ericsson, som kommer ut om några veckor. Boken heter Att förändra världen och är skriven av två journalister, Svenolof Karlsson och Anders Lugn.

Det som förändrat Ericsson och telekomvärlden är de många slagen om standarder. Alla dessa strider om mobiltelefonins otaliga akronymer har utkämpats lite i skymundan. Men striderna har haft ett avgörande inflytande på Ericssons utveckling.

Både Ericssons och Nokias positioner som globala ledare när det gäller system (Ericsson) och telefoner (Nokia) går till-baka till ett nordiskt samarbete mellan de statliga verken.

Det går till och med att exakt bestämma tidpunkten när den moderna mobiltelefonin föds: 24–27 juni 1969 samlades de ledande tjänstemännen till en nordisk telekonferens i Kabelvåg, Lofoten. Här började de nordiska televerken att utveckla nmt, en systemarkitektur som blir vida överlägsen allt annat i branschen: intelligent teknik och världsunik roaming. Men redan här höll LM Ericsson på att missa tåget. Högst motvilligt gick teknikerna på Telefonplan med på att anpassa axe till nmt efter omfattande påtryckningar av Televerket.

1981 säljer Ericsson det första hela systemet, med axe som kärna, till det holländska televerket. Den nordiska modellen med öppna standarder hade börjat sitt segertåg över världen.

Det går en rak linje från nmt över gsm, till 3g.

Den 29 januari 1998 vinner Jan Uddenfeldt, teknikchef på Ericsson, i en ohelig allians med Yrsjö Neuvo, teknikchef på Nokia, ett avgörande standarslag i Paris. Uppgörelsen har fått namnet ”De långa knivarnas natt”. På ett stormigt möte övertygar Ericsson och Nokia världens stora operatörer om att wcdma, en vidareutveckling av gsm, ska bli världsstandard för 3g.

I det fjärde standardkriget, om 4g, som avgjordes i november 2007, spelar Håkan Eriksson, FoU-chef på Ericsson, en viktig roll när han lyckas övertyga den amerikanska operatörsjätten Verizon att välja Long Term Evolution, lte. Ericssons koncept har segrat igen.

Boken om Ericsson är inte bara historien om de viktiga segrarna. Det är också historien om de många misslyckandena, felvalen och nord-sydstriden mellan Kista och Telefonplan. Om krisen år 2002 som höll på att knäcka hela det stolta ingenjörsföretaget.

Men det är kanske som Marie Westrin, ansvarig för all radioutveckling, säger i boken:

”En ingenjör vill lösa problem. Bara man vet vilket problemet är, så ser en ingenjör till att det blir löst.”

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt