”Solkraft inget för Sverige”

2012-11-12 08:01  
Josef Fransson

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det är extrem kapitalförstörelse att investera i elproduktion som nästan uteslutande levererar de tider på året då vi inte behöver mer kraft. Svenska skattepengar används till att subventionera energiproduktion för att sälja billigt till utlandet, skriver Josef Fransson.

När man tittar på de olika riksdagspartiernas motioner blir det tydligt att i princip samtliga partier lovordar solkraft som ett framkomligt alternativ för framtidens energiutmaningar. Regeringen lovar i sin budgetproposition nya miljoner i investeringsstöd till solceller samtidigt som det från rödgrönt håll kommer en samstämmig röst om att regeringen minsann satsar alldeles för lite.

Man vill få fart på byggandet i Sverige, utan att för en sekund stanna upp och fråga sig hur solceller passar in i svenska förhållanden under de förutsättningar som råder på våra nordliga breddgrader.

Även om solpaneler på senare tid rasat i pris är det en väldigt dyr form av energiproduktion. Det är nog fullt möjligt att i Sverige producera sol-el för en bit under 2 kr/kWh. Problemet är bara att det är flera gånger högre än genomsnittspriset på spotmarknaden där elen i skrivandes stund, 30 oktober klockan 17:00, ligger på 0,40 kr/kWh.

Från regeringens sida skjuter man till 45 procent av investeringskostnaden och utöver detta är investeraren berättigad el-certifikat på några tioöringar per kilowattimma för utlevererad el, alternativt uteblivna skatteintäkter för staten då man använder elen själv. På så sätt får man ekvationen att gå ihop, men för landets medborgare blir varje producerad kWh sol-el en kostnad man inte får något för. Men, det blir än värre när man analyserar vilka tider panelerna producerar.

Precis som vindkraften är beroende av vind är solceller beroende av solen för att leverera energi. Detta skapar, för båda dessa kraftslag i stor skala, utmaningar för balansen på elnätet då elströmmen inte nödvändigtvis levereras då det finns en efterfrågan.

Elström kan – i princip – inte lagras, utan måste användas i samma ögonblick den produceras. Som var och en förstår så producerar solceller när solen är uppe. Alltså levererar de bara på dagtid och inte på natten. Ser man över hela året så har vi betydligt färre soltimmar på vinterhalvåret och än färre ju högre upp man kommer i landet.

Tittar man på kraftflödena över den svenska nationsgränsen över året kan man generellt konstatera att vi på sommaren exporterar överskottsenergi medan vi importerar på vintern. Däremot så levererar solcellerna, i praktiken, närmast ingenting de kalla vintermånaderna utan nästan uteslutande på sommarhalvåret då vi inte har behov av mer kraft och elen är som billigast.

På vintern när det är som kallast kör man i princip alla tillgängliga produktionsanläggningar maximalt, medan man på sommaren stänger av många av dem då de inte behövs. Vattenkraften kör på sparlåga, kärnkraftverken kör sina planerade stopp och el från kraftvärmeverk är nästintill obefintlig. Trots detta finns ett överskott som går på export.

Enligt mig är det en extrem kapitalförstörelse att investera i el-produktion som nästan uteslutande levererar då vi inte behöver mer kraft, speciellt när priset per kWh är flera gånger högre än marknaden är villig att betala. Resultatet blir ju att man med svenska medborgarnas pengar subventionerar energiproduktion för att sälja billigt till utlandet. Det är en mycket dålig politik som jag tänker ställa övriga beslutsfattare till svars för.

Josef Fransson, (SD) riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt