Opinion

”Solkraft fungerar utmärkt i Sverige”

Peter Fritzson, civilingenjör i teknisk fysik professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

REPLIK. Solkraften i Sverige är kraftigt underutvecklad. Klimatkrisen kräver krafttag från alla parter i samhället och Naturskyddsföreningen har gjort en positiv opinionsbildande insats genom sin bok ”Solrevolution”. Per Kågesons debattartikel gör tyvärr motsatsen, skriver Peter Fritzson, civilingenjör i teknisk fysik och professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Man måste se solkraften i sitt sammanhang som en del av det förnybara energisystemet. En kombination av vind- och solkraft ger jämnare produktion än enbart vind. När det är högtryck och solen lyser är det ofta mindre vind, medan det vid lågtryck är mindre sol. När dessa inte ger tillräckligt kan vattenkraft och kraftvärme kompensera.

Sydligare länder har visserligen jämnare solinstrålning under året än Sverige, men vi har mycket större möjligheter att enkelt jämna ut variationerna via vattenkraften. Solkraft genereras dagtid när industrins elbehov är som störst. Sammantaget, som en del av energisystemet fungerar solkraft utmärkt bra i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här