”Solenergin kommer ha en central roll”

2016-01-04 12:12  
Foto: Alamy

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Per Kågesson verkar ha missförstått budskapet i vår artikel. Vad vi säger är att solel har potential och med ändamålsenliga regler skulle fler kunna ta tillvara solen som energikälla.

Vi håller med Kågesson om att subventioner inte är en bra idé, vilket vi också uttryckligen skriver: ”Till skillnad mot de fossila bränslena som hålls under armarna av stora subventioner, 13 miljarder/år i Sverige enligt siffror från OECD, så är det inte subventioner solelsmarknaden behöver utan ändamålsenliga och långsiktiga spelregler.”

Men till skillnad från Kågesson menar vi att när Sverige i framtiden har förutsättningar att ta tillvara solelens möjligheter så ska vi göra det.

Mikroproduktionen sker under dygnets ljusa timmar, och det är under dessa timmar som till exempel skolor och de flesta offentliga byggnader också behöver den största delen av sin energi. Men den allra viktigaste frågan som vi vill lyfta i vår artikel är den stora potentialen solenergin har på global nivå. För att vi ska kunna rädda klimatet och fasa ut fossila bränslen behöver vi en större andel förnybar energi i världen. Vi är övertygade att solenergi kommer att spela en central roll i klimatarbetet under de närmsta decennierna.

Måns Östring, vice ordförande Sveriges Ingenjörer

Maria Weimer, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (L)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL