Sökes: nytt ingenjörstänk

2010-02-23 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

I förra veckan utlovade president Barack Obama statliga lånegarantier till nya kärnkraftsreaktorer.

USA har redan 104 reaktorer. Men det har inte byggts några nya sedan olyckan ?i Harrisburg 1979.

Finland och Frankrike bygger redan nya kärnkraftverk. Storbritannien har stora utbyggnadsplaner och vill ersätta gamla reaktorer med nya. I flera andra europeiska länder, bland annat Italien och Belgien, öppnar man för nybyggande.

I förra veckan lämnade regeringen in en lagrådsremiss om att upphäva förbudet mot ny kärnkraft. Det ska alltså bli möjligt att söka tillstånd att bygga nytt, på platser där det redan i?dag finns reaktorer. Om riksdagen säger ja.

Men om det verkligen blir nybyggen i Oskarshamn, Forsmark eller Ringhals är en ekonomisk fråga. Det handlar om investeringar i storleksordningen 50–60 miljarder kronor för kraftbolagen och basindustrin, som driver på med sitt nya elbolag Industrikraft.

Om industrin går från ord till handling kommer det att behövas tusentals nya tekniker och experter de närmaste åren, visar Ny Tekniks genomgång av branschen. Men det intressanta budskapet från kärnkraftsindustrin är att det är en ny sorts ingenjörer som behövs. Välutbildade tekniker från vitt skilda områden – inte i första hand traditionella kärnkraftstekniker.

Kärnkraftsindustrin ställer nya krav på sina nya medarbetare: kvalitetsmedvetna, kommunikativa, flexibla, projektorienterade och vana att dokumentera. Sådant ?som unga ingenjörer skolas i. Läkemedelsindustrins riskhantering är förebild.

Utmärkt. Efter flera larmrapporter om brister i säkerhetskulturen på kärnkraftverk behövs det nytänkande. Pensionärer är inte alltid svaret på kompetensbrist.

***

Fordonsindustri 1. Det är väldigt tyst runt Volvo just nu. Är det möjligen det berömda lugnet före stormen?

Fordonsindustri 2: Nytt avsnitt i den plågsamma följetongen Saab: Jokern Antonov är tillbaka i leken. Är han skurk eller affärsängel?

Fordonsindustri 3: Maud Olofssons riskkapitalbolag Fouriertransform har gjort fyra tunga investeringar bara sedan årsskiftet. Är det en ketchupeffekt vi ser?

***

Himmelskt bra reklam just nu. Svenska kyrkan i Stockholm satsar på trådlöst i en kampanj: ”Bön är gratis. Ständig uppkoppling. Be när, var och hur du vill.” Och det bästa av allt: ”Fri support i alla församlingar”.

Hasse Alfredsons pastor Jansson är tillbaka, version 2.0. Ni vet, en sådan där ung och modern präst som sköter de ”lodräta kommunikationerna”.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt