Snart är sensorsvärmar vardag

2014-01-22 09:20  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Lägg ”smart dust” på minnet.

Det låter som en kemisk dekokt ur tv-serien ”Breaking bad”. Men smart dust – intelligent damm – är i själva verket mycket små och enormt många trådlöst uppkopplade sensorer som registrerar allt vi ber dem om.

Bilars position och kommunikation med andra bilar, sprickbildningar på en bro, köbildning, folkmassor, vad du vill. Dessa allomfattande data lagras i molnet.

Svärmen av sensorer uppfattar också när du viftar på handen, för det är så du i framtiden får tillgång till internet. Dagens bärbara plattor och mobiler kommer inte att behövas.

Det är i alla fall en vision som Swarm Lab på Berkeleyuniversitetet i USA har som mål att förverkliga. Tekniken beskrivs i senaste numret av framtidsmagasinet Next som görs av oss på Ny Tekniks redaktion. Vår telekomreporter Helen Ahlbom intervjuar professor Jan Rabaey som berättar om en planerad konferens där han ska strömma video och ljud till olika bildskärmar och högtalare, bara genom att lyfta handen.

Jan Rabaey tror att det finns en miljon miljoner trådlöst uppkopplade sensorer år 2025. Bara han och kollegorna lyckas med utmaningen att konstruera ett öppet operativsystem så det intelligenta dammet – sensorsvärmarna – kan kommunicera.

Hisnande perspektiv, eller hur?

Kanske är Jan Rabaey ändå inte överoptimistisk i sin tidsbedömning. Arbetet med nästa generation mobilnät, 5g, är redan i full gång. Den här gången handlar det inte bara om högre datakapacitet för mobiltelefoni, utan om helt nya funktioner.

Framför allt är det prylar – allt från bilar och industrirobotar till delar av elnät – som ska kommunicera med varandra. Över 500 miljarder uppkopplade prylar år 2030 är en siffra som cirkulerar, även den är hisnande.

För att klara den stora efterfrågan på datatrafik i mobilnäten räcker det inte att bara bygga fler och större basstationer. Helen Ahlbom berättar på sidorna 14– 15 om ett projekt att i stället placera basstationer i bilar, bussar och tåg. Ett flexibelt sätt att skapa mobiltäckning där det tillfälligt behövs.

Allt som oftast rapporterar Ny Teknik om tekniska lösningar som känns svindlande i dag. Men några år senare tar vi dem för givna.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt