Opinion

Snabbtåg ingen lösning

Satsa på järnvägar, men glöm höghastighetsbanor, skriver Arne Karyd, lärare i transportekonomi och miljö, Campus Norrköping

I Ny Teknik den 8 april vill Karin Svensson Smith och Marcus Andersson ge Banverket (nu Trafikverket) i uppdrag att planera för järnvägar som inte beslutats, och enligt många kritiker inte heller bör beslutas. Det gäller höghastighetsbanorna Götalandsbanan Järna – Jönköping – Göteborg och den s.k. Europabanan Jönköping – Helsingborg – Åkarp (den har inget med Europa att göra).

Argumentationen i övrigt tillför inget nytt men man förvånas som vanligt över hänvisningen till ”olönsamma” flygplatser. Det är obegripligt hur förespråkarna för hh-järnvägar kan vara så besatta av det minskande inrikesflyget och så ointresserade av den 40 gånger större och växande vägtrafiken. Flygplatskollektivet som helhet ger för övrigt ett årligt överskott på flera hundra mkr men detta består av många små underskott och några få stora överskott. Situationen är densamma för våra drygt 50 hamnar och skulle någon komma på den bisarra idén att räkna på järnvägsstationernas driftresultat blir det samma sak där.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här