Opinion

”Smarta städer ska ha öppen standard – för säkerhetens skull”

Lars Koelendorf, Nordenchef för Aruba/Hewlett Packard Enterprise. Foto: Aruba

DEBATT. Publika nätverk med stora mängder uppkopplade enheter har för många ingångar för it-attacker. Öppen standard ger både säkrare system och att snabbare vidareutveckling går snabbare, skriver Lars Koelendorf, Aruba, Hewlett Packard Enterprise.

Att städerna ska digitaliseras för att bli smartare, en ”smart stad”, blir en allt mer populär idé. Några av ingredienserna är ett trådlöst nätverk som täcker hela staden och en rad olika digitala tjänster för allmänhet och företag. Men risken är att det byggs upp storskaliga lösningar som låser fast tekniken, och gör att det blir svårt att förändra den när den väl är på plats.

Den smarta staden är komplicerad. Att ge wifi till miljontals invånare i en storstad kräver en stor mängd hårdvara och programvara, så som tusentals accesspunkter som placeras både inomhus och utomhus. Det kan också behövas tusentals sensorer för alla uppkopplade prylar, Internet of Things (iot), till exempel om du vill ha en cykeluthyrningstjänst med olika typer av hårdvara.

Det finns en rad leverantörer av tekniska lösningar för den digitaliserade staden som är beredda att sätta igång att bygga system redan i dag. De erbjuder en plattform som ska klara alla behov, i dag och i framtiden.

Det finns dock flera utmaningar med att bygga upp dessa lösningar. Ett första problem är att det redan i dag finns många system i staden, som publika wifi och olika smarta tjänster, och det finns tekniska, legala och rent fysiska barriärer som hindrar dem från att samverka. En ny plattform innebär ännu ett system – som sannolikt inte kan prata med de andra.

Många av plattformarna på marknaden är nämligen inte möjliga att bygga vidare på. De har olika standarder, olika teknik, olika allt möjligt. När vi själva genomförde en europeisk undersökning förra året visade det sig att 49 procent av de städer vi frågade hade problem med just detta – att få ny teknik att fungera med de redan existerande lösningarna.

Men det är knappast rimligt att it-ansvariga ska behöva byta ut hårdvaran varje gång en ny tjänst ska startas. De teknikleverantörer som vill skapa den smarta staden måste istället arbeta tillsammans. Det innebär öppna standarder, öppna API:er, samarbete om tekniker och att arbeta tillsammans som partners.

Det krävs ödmjukhet inför att den perfekta lösningen inte är färdig från början. Systemet kommer oundvikligen behöva utvecklas, och då ska det inte behövas att man måste vänta tills leverantören utvecklar den funktion som efterfrågas. I stället måste det gå att lägga till nya lösningar och tjänster efter behov. Med ett sådant öppet system kan nya leverantörer ta fram nya, innovativa tjänster. Det är detta som gör att den smarta staden fortsätter utvecklas och blir allt mer värdefull för samhället och medborgarna.

Det finns en rad fördelar som bara fungerar när systemen samverkar. Till exempel kan då nätverket segmentera olika användare och enheter som kopplar upp sig, så att det känner skillnad på en vägsensor och en kundmobil, och på så sätt göra det möjligt att prioritera trafik som behöver vara snabb. Det blir dessutom enklare att upptäcka säkerhetshot som kommer in på nätverket.

En utmaning för publika nätverk med stora mängder uppkopplade enheter är nämligen att det finns många ingångar för it-attacker. I undersökningen vi genomförde visade det sig exempelvis att 86 procent av de som satt upp publika tjänster med iot hade utsatts för säkerhetsintrång. Detta är också något som behöver hanteras genom samarbete.

Ett bra exempel på hur det kan fungera är Cambridge University i Storbritannien. Där används en öppen arkitektur för publika nätverk, och de nyttjas av kommunen, studenter, forskare och allmänheten runt om i staden. En stor mängd it-system är i bruk, men användare märker inte av någon skillnad eftersom nätverket alltid framstår som att det är det samma, inomhus såväl som utomhus. Inloggning behövs inte eftersom användaruppgifterna alltid är samma.

Nätverket använder öppna standarder och kan därför användas av många olika tjänsteleverantörer som förser medborgarna med mängder av olika tjänster, allt från biblioteksreservationer till reseplanering.

På så vis blir det möjligt att skapa en bra användarupplevelse och ha en hög säkerhet. Med rätt arkitektur och teknik går det alltså att utveckla nya och allt mer intelligenta tjänster för allmänheten och för verksamheter. Det är så den smarta staden skapas.

Lars Koelendorf, Nordenchef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise