Opinion

”Smarta nät behöver nya elnätstaxor”

Dagens säkringstariffer är föråldrade och måste ändras för att elnätet ska kunna användas på bästa sätt, enligt debattören. Foto: Lise Åserud / TT

DEBATT. I dag har vi elmätare som i realtid kan tala om för nätbolaget var det kan uppstå överbelastningar. Denna kunskap utnyttjas dock inte. Ska vi till exempel ladda elbilar är det viktigt att effektuttaget styrs mot låglasttider. Med en vanlig säkringstariff finns det inget incitament att ladda nattetid, skriver Lennart Asteberg.

Dagens säkringstariffer är föråldrade och måste ändras. De tillkom under en tid då nätbolagen hade dålig koll på var strömmen tog vägen så då fick man gardera sig så det inte blev överbelastningar någonstans i nätet. I dag har vi alla en elmätare som i nästan realtid kan tala om för nätbolaget vart strömmen tar vägen och var på nätet det kan uppstå överbelastningar. Denna kunskap utnyttjas dock inte i dag.

Ett högt uttag av effekt kostar egentligen inte nätbolaget något förrän nätet börjar bli fullt utnyttjat och ligger nära sin maxbelastning. Det finns då ingen anledning för nätbolaget att begränsa energiuttaget. (Naturligtvis måste alla ha en säkring men den kan då dimensioneras efter vad kabeln tål och kortslutningsskydd och det är för de flesta villor minst 32A, 22 kW. )

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här