Opinion

Smarta elsystem kräver kunskap

Elsäkerhet, störningar på nätet och tillförlitlighet är områden som utmanar alla som jobbar med elsystemet, skriver tre toppar i Energisverige.

Publicerad

Framtidens smarta elsystem för förnybar energi och effektiv energianvändning behövs i arbetet för att nå regeringens klimat- och energimål. Kunskap är central för att klara de utmaningar vi står inför och vi behöver bli fler som verkar inom detta framtidsområde.

Regeringen presenterade nyligen klimat- och energimål där halva energianvändningen år 2020 ska komma från förnybara energikällor. Dessutom ska Sverige redan år 2030 ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi. Vi står inför en omfattande utbyggnad av förnybar elenergi där målet enbart för vindkraften är en ökning från dagens 2 TWh per år till 30 TWh per år 2020. Det motsvarar en installerad effekt av 12?000 MW som kan jämföras med kärnkraftens nuvarande 9?000 MW. Planerad utbyggnad av vindkraft i fjällen och till havs innebär särskilda krav på kraftöverföring med storskalig påverkan på elsystemet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här