”Sluta sälja klimatkorkade led-armaturer”

2019-11-14 09:00  
Foto: Jessica Gow/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Led- belysning med inbyggda lampor, som inte kan bytas ut hör hemma på museum, inte i våra hem. Klimatvinsten med led-tekniken går förlorad och det borde genast införas säljstopp, skriver Ulf Stenberg på Villaägarna.

Nobelpriset år 2014 gick till tre forskare för att de uppfann den energisnåla led-lampan. Men stora miljövinster med led-tekniken går i dagsläget förlorade. Detta eftersom led-armaturer där en trasig lampa inte kan bytas orsakar tre gånger så stor klimatpåverkan som led-armaturer med utbytbar ljuskälla.

Det visar rapporten från Villaägarnas produktundersökning där klimatpåverkan av tillverkning, transport till kund samt drift och utbyten av led-armaturer beräknats . Belysningsbranschen borde globalt sluta sälja engångsarmaturer med led-lampor.

Till att börja med är klimatpåverkan densamma för armaturerna, men över tid har belysning med engångs-led större påverkan. Brytpunkten kommer när belysningen behöver bytas ut. Klimatpåverkan kan bli ännu högre om armaturerna dessutom är tyngre eller om till exempel en av fyra fasadlampor går sönder och fasadlampan har slutat säljas. Risken är då att samtliga armaturer byts ut, för att åter få enhetlig belysning.

Måste slängas

Resultatet av att armaturer måste slängas när led-lampan i dem går sönder, är högre utgifter för konsumenterna och större klimatpåverkan. Det är inte klimatsmart att kasta en cykel istället för att laga punkteringen eller att slänga en kastrull istället för att diska den, så att kassera armaturer för att led-lampan i dem går sönder, är vansinnigt.

Belysning står för cirka 15 procent av världens totala elanvändning. Den belysning vi använder har därför enorm betydelse för såväl klimatpåverkan som plånboken.

År 2015 talades det om att en total global övergång till led-belysning, skulle innebära ett minskat elbehov i nivå med vad 250 kolkraftverk producerar. Detta skulle i utsläppsminskningar motsvara Tysklands totala växthusgasutsläpp. Mycket av den klimatvinsten kommer emellertid att förloras till följd av engångs-led-armaturer.

Bromsa försäljningen

Kommande revidering av ekodesigndirektivet kan förhoppningsvis bromsa försäljningen av engångs-led-armaturer inom EU. Helt oavsett borde dock belysningsbranschen redan nu kunna ta sitt ansvar genom att fasa ut dem och endast sälja armaturer där led-lampan kan bytas.

Att kasta hela armaturer istället för att byta ljuskälla hör helt enkelt inte hemma i ett modernt och hållbart samhälle. Likaså är det ett enfaldigt sätt att förslösa en uppfinning som resulterat i Nobelpris.

Ulf Stenberg

Chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Mer om: Debatt Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt