Opinion

”Sluta fiska röster bland bakåtsträvarna”

STOCKHOLM 20121009 Tät trafik på väg E4 vid Järva Krog i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

LÄSARKOMMENTARER: ”Konstigt att det skall bli sådant hallå om ganska rimliga prisjusteringar”, skriver en läsare om resonemanget om höjda el- och bensinpriser. En annan tycker att Mats Odell bara sysslar med röstfiske bland bakåtsträvare.

”Det var nog många med mig som satte kaffet i vrångstrupen när vi läste Ny Tekniks artikel med rubriken ”Elpriset måste mångdubblas”, skriver Mats Odell. Artikeln som fick honom att reagera handlade om hur fyra experter, bland andra professor Christian Azar, bedömer effekten av höjda elpriser.

Enligt artikeln borde elpriset höjas med tre kronor och bensin- och dieselpriset med en tia för att nå tvågradersmålet. Det skulle innebära 390 miljarder i ökade elkostnader och drygt hundra miljarder i ökade drivmedelspriser. Per år. Denna summa motsvarar vad staten lägger på försvaret, bistånd, sjukförsäkringar, pensioner, studiestöd, utbildning, kultur, vägar och järnvägar tillsammans”, skriver Mats Odell och han försäkrar att Kristdemokraterna aldrig kommer att föreslå så kraftiga höjningar av energipriserna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här