Slut med gratisluncherna

2009-03-31 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

"Långa svansen"-gurun Chris Anderson är sur, riktig sur på sina forna kolleger på tidningen Economist.

På sin blogg longtail.com skriver chefredaktören för Wired ett ilsket, öppet brev till redaktionen och kritiserar artikeln "The end of free lunch - again". Economist ifrågasätter bristen på affärsmodeller på webben: det går inte att finansiera "allt är gratis" med annonser.

Google har visserligen lyckats bjuda användarna på gratisluncher. Men Myspace, Youtube, Facebook, Twitter och Foursquare har inga fungerade affärsmodeller. Bubblan kommer återigen att brista, menar Economist.

Att Chris Anderson gick i taket i förra veckan beror självklart på att hans nya bok, "Free: The Future of Radical Price", som snart kommer ut, driver just tesen att det visst finns gratisluncher för oss konsumenter.

Men Chris Anderson har fått backa rejält sedan i höstas. Finanskrisen och lågkonjunkturen har skyndat på en ny affärsmodell: "freemium" (free + premium).

Svenska musiktjänsten Spotify är ett exempel på den här nya affärsmodellen: lyssna gratis på alla låtar om du står ut med reklamjinglar och textanonnser. Eller köp dig fri från reklamen för en fast avgift i månaden.

När Spotify nu erövrar Storbritannien är det gratis som gäller. Premiumkunderna får extra tjänster.

Hajpade mikrobloggen Twitter är också på väg att införa en "freemium" - modell. Stora användare och företag får betala för Twitter. Men får då också tillgång till fler tjänster än den vanlige gratisanvändaren.

* * *

Den 11 december förra året presenterade regeringen sitt stödpaket till fordonsindustrin. I det paketet ingick ett statligt riskkapitalbolag som skulle investera 3 miljarder i FoU.

Det har nu gått 110 dagar sedan den där presskonferensen i Rosenbad. Det enda fordonsindustrin har fått veta är att bolaget heter Fouriertransform AB. Var är styrelsen, var är vd och hur ska pengarna användas?

Ge besked, Maud Olofsson!

* * *

Sommaren 2006, inför riksdagsvalet, sa Fredrik Reinfeldt att han inte tänkte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. I?dag,

1 april, träder Ipred-lagen i kraft. Regering har fått sin huvudvärk. Den botas inte med Ipren.

* * *

Trädgårdsgurun i Ockelbo, Lars Krantz, utnämnde sin egen symboliska krisväxt på Trädgårdsmässan: ringblomman. Och motiveringen är slagkraftig: den är naiv och framgångsrik.

Det är kanske fler ringblommor vi behöver i näringslivets topp, och färre köttätande växter som tuggar i sig bonusar.

Lars Nilsson

Mer om: Ledare Freemium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt