Opinion

”Slussen - tekniksnurra värd att bevara”

Inför beslutet om nya Slussen i Stockholms kommunfullmäktige samlades demonstranter utanför Stadshuset. Foto: Stefan Nordberg
– De politiskt valda förlorar hellre i en domstol än erkänner att de har fel, säger Olle Markstedt som i flera år kämpat mot nya Slussen. Foto: Stefan Nordberg
Engagerad publik som innan debatten hade demonstrerat utanför stadshuset, intog läktarna. Foto: Stefan Nordberg

DEBATT. Slussen kan renoveras i etapper. Riv sektionerna i tur och ordning och bygg upp dem på nytt. Då kan vi fortsätta njuta av den geniala trafikapparaten, skriver Göran Camitz.

Slussen är en världsunik byggnadskonstruktion och som trafikapparat är den fortfarande genialisk. Den spännande utformningen och vida utsikten är egna kvaliteter som bör bevaras. Men den nuvarande konstruktionen har snart, men långt ifrån ännu, tjänat ut från teknisk synpunkt. Slussen behöver en rejäl renovering. Att bevara den genom att riva och bygga upp på nytt innebär inga oöverkomliga tekniska problem.

Betongen har vittrat och stålarmeringen har rostat sönder i stora partier. De gamla trä- och betongpålarna, som Slussen vilar på, behöver bytas ut. Vattenavtappningen från Mälaren till Saltsjön måste kunna öka. Bland många farliga översvämningseffekter måste högvatten i Mälaren hindras från att tränga ned i T- banan vid Gamla Stan.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här