Opinion

”Slöseri att värma villor med el”

Det är varken smart eller effektivt att värma hus med elektricitet och det bidrar dessutom till att det slösas med elström, skriver debattörerna. Foto: Scanpix

DEBATT. Det är alla eluppvärmda villor som gör att elpriset skenar på vintern. Om vi bygger ut lokalt producerad kraftvärme och vindkraft och investerar i solel behövs ingen utbyggnad av vare sig kärnkraft eller av vårt kraftnät, skriver debattörerna.

Sverige har en allt för stor andel eluppvärmda byggnader som vintertid skapar otrygg elförsörjning och samtidigt är en huvudsaklig anledning till vintrarnas numera återkommande skenande elpriser. Det är varken smart eller effektivt att värma hus med elektricitet och det bidrar dessutom till att det slösas med elström. Det är med anledning av detta högst anmärkningsvärt att Boverkets nya byggregler i praktiken gynnar eldrivna värmekällor och slår fötterna av biobränsle och andra förnybara alternativ.

Genom att effektivisera energianvändningen inom byggnadssektorn och välja andra värmebärare för uppvärmning skulle belastningen på elnäten minska drastiskt och sannolikt även prisutvecklingen, inte minst under perioder med hög belastning. Det är bättre att värma med biobränsle på vintern och solvärme på sommaren och därmed frigöra elkapacitet som får en betydligt större nytta – och kan utnyttjas mer kostnadseffektivt – i den elintensiva industrin. Det borde därför vara en självklarhet att Boverket i de nya byggreglerna styrt i den riktningen i stället för tvärt om.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här