”Slopa importtullarna på solceller”

2016-12-14 16:21  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det har aldrig varit så enkelt och lönsamt med solceller, men de importtullar EU-kommissionen införde 2013 på kinesiska solceller försenar utbyggnaden, skriver miljöpartisterna Lise Nordin och Jakop Dalunde.

Sol är det mest populära energislaget hos svenska folket och på ett år har installationerna av solceller ökat med 60 procent. Med Miljöpartiet i regering har stora satsningar gjorts på solceller.

  • Investeringsstödet som kan sökas av både privatpersoner, företag och kommuner har åttafaldigats från 50 miljoner till 390 miljoner kronor per år.
  • För den med solceller på villataket ges en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för den överskottsel som levereras ut på nätet. Nu utreds också hur motsvarande kan gälla även andelsägt.
  • Från 1 januari 2017 tas momskravet bort för den med en omsättning på max 30 000 kronor per år vilket med god marginal omfattar alla privatpersoner.
  • Ett arbete inleds nu med notifiering till EU om att ta bort skatten på de stora solanläggningar som ägs av kommuner och företag för egen användning. I ett första steg sänks skatten från 29 till 0,5 öre per kilowattimme.

Potentialen för solenergi är stor men medan den svenska politiken gynnar solcellerna hålls utvecklingen tillbaka av EU:s importtullar på kinesiska solceller. Över hälften av alla de solceller som installerades i Sverige förra året var tillverkade i Kina. Av den totala kostnaden för att sätta solceller på taket så utgör solcellsmodulen en stor del jämfört med installationsarbetet. Med ett lägre elpris blir det också allt viktigare att skala bort kostnader för att kunna räkna hem investeringar.

Importtullarna infördes för att skydda den europeiska solcellsindustrin, men vi kan konstatera att solcellstillverkare nu själva förordar att ta bort tullarna. I Sverige finns i dag inga tillverkare av hela solcellsmoduler men underleverantörer får på grund av strafftullarna svårare att sälja sina komponenter. För att nå målet i Parisavtalet bör världens ledare fokusera på att skynda på klimatomställningen och underlätta för grön teknik.

En annan oro har varit arbetsförhållanden vid tillverkningen i Kina. Arbetet för mänskliga rättigheter och förbättrade arbetsvillkor bör omfatta all produktion, inte bara solceller. Regeringens handlingsplan ”Företagande och mänskliga rättigheter” är ett mer effektivt verktyg i det arbetet än ensidiga importtullar. Det är viktigt att EU och Kina utvecklar sina handelsrelationer på ett sätt som inte försvårar klimatomställningen. Här har kommissionär Malmström en svår nöt att knäcka.

Vi driver på för att både Sverige och Europa ska ställa om till 100 procent förnybar energi. Under 2016 har en bred majoritet i riksdagen enats om att Sverige ska ha hundra procent förnybar el, efter att flera partier till slut svängde i frågan. Energiöverenskommelsens mål är år 2040, men vi tror att omställningen kommer gå snabbare med den teknikutveckling vi ser i dag. Att EU-kommissionen tar bort importtullarna på solceller skulle tas oss ännu ett steg närmare 100 procent förnybar energi.

Lise Nordin (MP) riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Jakop Dalunde (MP) EU-parlamentariker och ledamot i parlamentets energiutskott

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt