”Släpp Angry Birds - satsa på familjen”

2013-05-04 06:18  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Se till att göra nytta på bussen i stället för att bara spela spel. Räkna in resan till och från jobbet i din arbetstid och få mer tid till familjen, föreslår it-konsulten Peter Lundström.

Sju av tio kollektivresenärer har mellan 30 minuter och två timmars resväg till och från jobbet varje dag. 69 procent av dem använder inte resvägen för att arbeta. Det visar en undersökning som vi låtit genomföra.

Trots att tekniken finns för att arbeta säkert via mobilen har många fortfarande inte möjlighet att tillgodoräkna sig tiden som arbetstid. I stället är det med spel som Angry Birds, Wordfeud och Quizkampen vi håller oss sysselsatta på resan. Det leder till att många måste jobba extra på kvällen, något som vi skulle slippa om vi kunde fixa arbetsuppgifterna på resan.

För småbarnsföräldrar är det här en extra angelägen fråga. Vem vill inte hellre umgås med familjen med gott samvete? Dessutom är det i dag ofta någon av föräldrarna som måste jobba deltid när barnen ska hämtas och lämnas på dagis och fritids. Det skulle många kunna slippa om det gick att tillgodoräkna sig restiden som arbete.

Det finns många exempel på arbetsuppgifter som kan utföras från tunnelbanan eller pendeltåget med gott resultat:

  • Läsa och skicka mejl (vilket många gör redan i dag)
  • Tidrapportera
  • Attestera andras tidrapporter, ordrar, fakturor etcetera
  • Lägga beställningar via webben
  • Rapportera och analysera siffror

Det här är bara några exempel. Har man bara uppkoppling och rätt applikationer så skulle de flesta arbetsuppgifter som inte innebär fysiska möten kunna utföras på resande fot.

Nyckeln är att dela upp arbetet i de uppgifter som måste utföras på plats och de administrativa uppgifter som kan utföras oberoende av plats. Genom att planera om och fokusera tror jag även att arbetet på jobbet kan bli mer effektivt.

Tekniken finns redan, det är attityden till arbetet som måste förändras – både hos arbetsgivarna och hos arbetstagarna.

I slutänden är det förstås arbetsgivarens ansvar men innebär också möjligheter. Den arbetsgivare som ger sina anställda rätt verktyg och förtroende att välja var de ska utföra sina administrativa arbetsuppgifter skulle kunna sänka stressnivån och få nöjdare och mer effektiva medarbetare. På så sätt har de chansen att bli morgondagens populäraste arbetsgivare.

Vår undersökning visar att många väljer att ägna tiden på resan åt spel för att koppla av, och det valet har förstås alla rätt att göra. Men det kan vara läge att fråga sig; vad är avkoppling? Är det att spela mobilspel en timme och ta igen det genom att kvällsjobba?

Är det inte mer avkopplande att kunna beta av backloggen från jobbet och ha med sig en betydligt lättare ryggsäck när du kommer hem? Då kan du välja att spela tillsammans med barnen i stället.

Min rekommendation är därför:

För dig som är anställd – fundera igenom om du skulle vilja ha mer tid för familjelivet. Gå igenom vilka av dina arbetsuppgifter som går att klara av på resan och att ta upp frågan med din arbetsgivare.

För dig som är arbetsgivare – vill du få mindre stressade, nöjdare och mer högpresterande medarbetare? Då är det hög tid att erbjuda möjligheten och de verktyg som behövs för att arbeta där de befinner sig en stor del av tiden – på resan till och från arbetsplatsen.

Sedan har alla möjlighet att välja om och när de vill spela Angry Birds, själva eller tillsammans med familjen.

Peter Lundström, vd, Claremont

Relaterade dokument

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt