"Släng nya avgiften på minne i papperskorgen"

2012-11-03 08:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Inte nog med att upphovsrättsindustrin har fått polisbefogenheter, nu får de även rätt att beskatta tekniska prylar för att de kan användas till laglig kopiering. Det är som om bilbranschens intresseorganisation, BIL Sweden, skulle ta ut en extra avgift på tågbiljetten för att resenären valde bort bilen, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat.

Häromdagen bestämde en skiljenämnd att svenskarna ska tvingas betala Per Gessle för att få lov att säkerhetskopiera sina egna semesterbilder. Upphovsrättsmaffians indrivningsgren, Copyswede, gavs då rätt att tvångsbeskatta alla som köper externa lagringsmedium.

Skiljenämnden slår fast att externa hårddiskar och USB-minnen är ”särskilt ägnade” för laglig privatkopiering av upphovsrättsskyddat material. Från och med årsskiftet måste därför alla hårdvaruförsäljare i Sverige betala en privatkopieringsavgift till Copyswede varje gång de säljer en extern hårddisk eller ett USB-minne. För hårddisken blir avgiften 80 kronor och för USB-minnen landar avgiften på en krona per gigabyte.

Pengarna som Copyswedemaffian samlar in genom sin indrivningsverksamhet delas sedan ut till artister i Sverige enligt en schablonmodell. I praktiken blir det Per Gessle och några andra stora musiker som faktiskt får några pengar att tala om.

Frågan är varför dessa redan rika artister ska få ännu mer pengar när du köper en hårddisk att spara familjens semesterbilder på? Frågan är också varför du ska tvingas betala en privatkopieringsavgift när upphovsrättsindustrin gör allt de kan för att hindra dig från att göra dina lagliga kopior genom olika tekniska lösningar?

Dessa lösningar kallas vanligen för DRM (Digital Rights Management) och innebär inte sällan problem för användaren, exempelvis genom att en musikskiva endast går att spela i vissa typer av spelare. Tänk om Electrolux skulle bygga in teknik i sina diskmaskiner som gör att de endast fungerar ihop med ett visst diskmedel. Det hör ju vem som helst hur absurt det låter.

Copyswedes extra avgift kommer slå hårt mot svenska företag, då det endast är de som omfattas av avgiften. Utländska konkurrenter kommer kunna sälja samma produkt till svenskar på distans, och få gynnsamma konkurrensfördelar när de säljer sina produkter utan att behöva lägga på denna extra avgift. Marginalerna är tuffa i elektronikhandeln och denna extra avgift kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Inte nog med att upphovsrättsindustrin redan har fått polisbefogenheter för att jaga fildelare, nu får de även rätt att beskatta tekniska prylar för att de kan användas till laglig kopiering. Det är som om bilbranschens intresseorganisation, BIL Sweden, skulle ta ut en extra avgift på tågbiljetten för att resenären valde bort bilen.

Varför ska ett litet indieband som byggt en egen inspelningsstudio betala pengar till Per Gessle när de köper lagringsutrymme? Vi menar att denna indirekta subvention av upphovsrättsindustrin låser fast rådande strukturer och hämmar nya kulturskapare.

Vi unga pirater tycker det är hög tid att upphovsrättsextremisterna blir av med den räkmacka de så länge glidit runt på. Det måste bli ett slut på dumheterna. Upphovsrättsindustrin får helt enkelt lära sig att leva under samma förhållanden som gäller för övriga affärsidkare, och tillhandahålla produkter som konsumenterna faktiskt är villiga att betala för. Så länge politikerna beter sig som curlingföräldrar för denna bransch kommer den aldrig att förändras och moderniseras. Släng privatkopieringsavgiften i papperskorgen.

Gustav Nipe förbundsordförande i Ung Pirat

Mer om: Minne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt