Opinion

”Slå inte ut Afrikas bönder”

REPLIK. Varför är det sämre att odla på en nedlagd åker än att använda avfall för att producera biodrivmedel? Vill Pierre Schellekens öka EU:s matöverskott och slå ut Afrikas bönder, undrar Kjell Andersson, Svebio - Svenska Bioenergiföreningen?

Det finns minst tio miljoner hektar outnyttjad odlingsmark i EU-länderna. Också i Sverige har vi stora arealer åker som inte utnyttjas på ett produktivt sätt, och den arealen ökar framöver. När Pierre Schellekens från EU:s representation i Sverige påstår att konflikten handlar om mat eller biodrivmedel från våra åkrar ger han en förenklad och felaktig bild. De stora frågorna är hur vi ska använda den mark som i dag inte brukas, och hur vi ska kunna minska användningen av fossila drivmedel för att minska klimatpåverkan.

Sveriges enda etanolfabrik, Agroetanol i Norrköping, använder spannmål från drygt 100 000 hektar åker för att tillverka 230 000 kubikmeter etanol, 200 000 ton proteinfoder och om något år nästan lika stor mängd ”grön koldioxid” till livsmedelsindustrin, t ex för läskedrycker. Utsläppsminskningen blir nära 95 procent, inte 50 procent som är EU:s nuvarande mål 2017.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här