Opinion

"Skyfall blir det nya normala – ta nytt grepp om avloppskaoset"

DEBATT. Bräddningar och avloppskaos tillhör framtiden. Dagens utdaterade systemlösningar löser inte problemen utan skapar hela tiden nya, skriver docenten Lars Hylander och civilekonomen Ulf Svensson.

Den senaste tidens skyfall och översvämningar har både påvisat stora brister i vår beredskap och blottlagt vår undermåliga planeringsverksamhet. Campingplatser, gaturum, vägbanor, villaområden etcetera har blixtsnabbt fyllts på med enorma vattenmassor och därmed skapat en rad problem, stora kostnader och fara för liv och egendom. VA-systemet som ska lösa de akuta problemen har inte kapacitet att hantera denna typ utmaningar.

Företrädare för VA-industrin verkar tro att dubblerade VA-avgifter är en viktig del av lösningen; att mera av samma är den bästa lösningen. Frågan är om detta är den bästa vägen framåt. Tekniksystemen kanske måste ta större hjälp av våra natursystem för att lyckas. Resursåtervinning, cirkulär ekonomi och kretsloppslösningar tar också mark; nuvarande kvittblivningsstrategi kanske har nått vägs ände?

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här