Skriv ut din soffa i en 4d-skrivare

2013-05-22 10:26  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

INLEDARE. Plötsligt finns den och alla pratar om den. Kultur- och nyhetsprogram gör inslag och dagspressen skriver långa artiklar om den. Denna tekniska pryl har blivit en snackis på stan.

Men inte bara det. Den är också något som kittlar fantasin och startar kreativa processer hos människor med vitt skilda behov och intressen. Man samlas i garageverkstäder för att tillsammans komma på tusen miljoner sätt att använda den här.

Jag syftar förstås på 3d-skrivaren.

Efter decennier av utveckling är priset överkomligt även för hemmafnulare. I höstas testade vi ett exemplar här på Ny Teknik och vi var många som dagligen stack in huvudet i rummet där den stod för att kolla hur det gick med utskrifterna av olika intressanta plastprylar.

3d-skrivaren slår an på våra ”ha kul”-strängar.

Den som följer vår rapportering på nyteknik.se vet till exempel att forskare har lyckats skriva ut ett öra med en radioantenn för att försöka integrera vävnad och elektronik. Sen går det förstås inte att bortse från tillverkning som inte är lika rolig, som utskriften av en möjligen fungerande pistol.

I veckans Ny Teknik får du möta en veteran i 3d-skrivarbranschen. Mölndalsbolaget Arcam har arbetat med 3d-skrivare i 16 år. Två procent av alla höftledsimplantat i världen är tillverkade av företagets maskiner. I Marie Alpmans intervju med bolagets vd ger han en nyanserad bild av 3d-skrivarens möjligheter och begränsningar.

Samtidigt finns det de som är på väg mot nästa utmaning – 4d-utskrifter. Skylar Tibbits, arkitekt och datavetare vid MIT, lägger till tiden som dimension. Genom att göra utskrifter i flera lager med olika material försöker han tillverka produkter som kan forma sig själva. Ett av skikten har egenskapen att förändras när det påverkas av exempelvis fukt, stötar, rörelse, värme, gravitation.

Skylar Tibbits ser framför sig hur 4d-tillverkade vattenledningar kan öka och minska sin dimension efter det aktuella vattenflödet, och till och med pulsera på egen hand så att pumpen blir överflödig.

Han nämner också möbler som monterar sig själva, och rymdlaboratorier som installerar sig utan mänsklig hand. Bara som några exempel.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt