”Skogens utveckling liknar oljans”

2017-03-29 11:46  
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Forskningen om skogens nya produkter är intensiv och spänner genom flera branscher, skriver Ny Tekniks t f chefredaktör Kalle Anrell i sin ledare.

I förra veckan var jag i Norge. Ett av samtalen gällde att den norska arbetslösheten för ingenjörer är högre än den svenska, mycket beroende på de svårigheter som oljeindustrin har haft.

Tusentals ingenjörer har fått leta efter nya branscher att verka i när oljan sjunkit i pris. Även om oljepriset stigit och de norska företagen vädrar morgonluft så lär inte jobben komma tillbaka till samma nivåer som tidigare.

De inhemska ingenjörernas kvalitet lovordades av ingenjörsförbunden, som berättade att de norska ingenjörernas arbete sticker ut när man jämför med andra europeiska länder. De svenska ingenjörerna fick också beröm.

Den råvara som har motsvarande ställning i Sverige som oljan har i Norge är skogen. Papper är inte längre lika efterfrågat och storföretag som Stora Enso, SCA med flera letar efter nya produkter att använda cellulosa till.

Vår reporter Anna Orring har sökt igenom Sverige efter de mest lovande projekten som ska göra så att fibrerna blir eftertraktade. Forskningen är intensiv och spänner genom flera branscher.

IoT-podden togs emot väl av er förra veckan. Programledarna Paulina Modlitba Söderlund och Fredrik Karlsson hade ett intressant samtal med Linda Krondahl från Things om uppkopplade saker. Ni var snabbt över 1 000 personer som lyssnat. Lyssna på podden här!

Om två veckor kommer nästa avsnitt, missa inte det.

33-listans final är den 4 april på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi är nu i slutskedet med att utse Sveriges hetaste teknikbolag 2017.

Hittills är Epishine, Luna Lec, Spectronic Medical och 1928 Diagnostics klara. 29 platser återstår. Se till att få veta först av alla vilka företag som hamnar där genom att säkra din plats på finalen.

Du anmäler dig på 33-listan.se!

Mer om: Skog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt