Opinion

SKB: Vi ser fram emot samhällets granskning

Vi vet att berget i Forsmark, med få sprickor och låg vattengenomsläpplighet, passar synnerligen väl för uppgiften att hysa Kärnbränsleförvaret, skriver Peter Wikberg, forskningschef SKB. Foto: SKB samt Scanpix
Peter Wikberg Foto: SKB/Lasse Modin

DEBATT. Vår enda ambition är att åstadkomma ett säkert slutförvar av vårt kärnavfall. Samhällets granskning säkerställer att vi tagit oss an frågan på ett seriöst sätt, svarar Peter Wikberg, forskningschef SKB, på kritiken om egenintresse och att SKB undanhållit forskningsresultat.

Johan Swahn, MKG och Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen framför i sin debattartikel i Ny Teknik den 2 februari ett antal påståenden om Svensk Kärnbränslehantering, SKB och vår kommande ansökan om ett slutförvar i Forsmark som det finns skäl att kommentera.

SKB:s forskning och teknikutveckling har sedan den inleddes i slutet av 1970-talet bedrivits inför öppen ridå och resultaten granskas löpande av ett flertal oberoende instanser. Svensk lagstiftning kräver en återkommande redovisning av SKB:s forsknings- och utvecklingsverksamhet för att på så sätt ge samhället insyn i vårt arbete. Det innebär i praktiken att SKB vart tredje år lämnar en omfattande rapport till Strålsäkerhets­myndigheten, SSM, tidigare SKI, som i sin tur skickar den vidare på bred remiss. I slutänden är det regeringen som tar ställning till forsk­ningsprogrammet och ger SKB riktlinjer för det fortsatta arbetet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här