Opinion

”Skattebefrielsen räknas som statligt stöd”

Lena Hiort af Ornäs Leijon

REPLIK. Att befria återdeponerat avfall från skatt räknas av EU som statligt stöd. Och att utreda en helt ny ordning för hur avfallsskatt ska tas ut fanns inte med i regeringens uppdrag, skriver Lena Hiort af Ornäs Leijon på Skatteverket.

I en debattartikel i Ny Teknik den 1 juni framförs kritik mot Skatteverkets slutsatser avseende möjligheten att införa befrielse från avfallsskatt vid återdeponering av restavfall från deponiåtervinning. Skatteverket vill med anledning av denna kritik framföra följande.

En skattebefrielse för återdeponerat restavfall räknas som statligt stöd och får enligt EU:s regler om statligt stöd lämnas endast om vissa förutsättningar är uppfyllda. En av förutsättningarna är att stödet inte betalas ut till företag i svårigheter. Det är bland annat fråga om företag som har försatts i konkurs och företag som är i allvarliga ekonomiska svårigheter. I Naturvårdsverkets skrivelse finns mer att läsa om vad som menas med begreppet ”företag i svårigheter” enligt EU-reglerna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här