Opinion

”Skatt på avfallsförbränning är verkningslöst”

DEBATT. Trots att den utretts, prövats och förkastats vill ändå den nya regeringen införa skatt på förbränning av avfall. Det är fortfarande en mycket dålig idé, skriver Erik Thornström på Energiföretagen och Klas Svensson, Avfall Sverige.

Nu har vi till slut en regering på plats, och med den följer det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L. Energiföretagen Sverige och Avfall Sverige ser positivt på avtalets skrivningar om en ambitiös klimatpolitik och satsningar på att utveckla en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi. Däremot är det förvånande att se ett förslag på en skatt på avfallsförbränning. Det är ett steg i rakt motsatt riktning.

I debatten för en skatt på avfallsförbränning förs ofta argumentet om att öka återanvändning och materialåtervinning av produkter. Att detta inte fungerar visade sig tydligt när Sverige tidigare hade en sådan skatt, 2006-2010. Utvärderingen visade att den inte hade några mätbara positiva miljöeffekter utan i praktiken bara blev en pålaga för hushållen. Riksdagen beslutade därför att ta bort skatten 2010.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här