Opinion

SFS: Vi har inte råd att ta betalt

Regeringen måste vidta åtgärder för att mildra de svåra konsekvenser som avgiftsreformen på svenska högskolor och universitet har bidragit till, skriver representanter för Sveriges förenade studentkårer. Foto: Scanpix

De nya avgifterna på högskolan utestänger en stor grupp studenter samtidigt som behovet av spetskompetens och internationalisering aldrig varit större. Dessutom hotas vissa tekniska utbildningar när antalet utomeuropeiska studenter nu minskar drastiskt, skriver företrädare för Sveriges förenade studentkårer.

Den högre utbildningen är central för Sveriges samhällsutveckling och vår internationella konkurrenskraft. Högre utbildning måste vara en del av samhället och vara tillgänglig för alla. Därför anses Sveriges förenade studentkårer, SFS, att den svenska utbildningen ska vara avgiftsfri för alla.

Sedan den 1 juli 2011 är detta inte länge en realitet eftersom avgifter införts för studenter utanför EU/EES-området. Detta har medfört en kraftig minskning av antalet internationella studenter, något som inte minst drabbar de tekniska utbildningarna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här