Sätt ljuset på de miljöfarliga lamporna

2013-03-12 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Innovationer som ska vara bra för miljön är inte alltid så bra – för miljön. Ett av de mest omdiskuterade exemplen är lysrörslampan.

Glödlampans energikalkyl blev otidsenlig när elpriserna började raka i höjden, eftersom bara 20 procent av elen som tillförs omvandlas till ljus.

Ni vet hur det gick. Glödlampor finns knappt längre efter ett EU-beslut, och lysrörslampan är hittills det enklaste alternativet.

Kruxet är att de innehåller kvicksilver, ett gift som kan ge nervskador och skada njurarna. 2009 totalförbjöds kvicksilver i Sverige, men lamporna undantogs.

Ett barn kan räkna ut att något som innehåller ett farligt gift måste tas om hand varsamt och oskadliggöras under kontrollerade former när det ska kasseras.

Men icke.

Redan 2001 slog Ny Teknik larm om att minst 50 kilo kvicksilver per år var på drift för att lysrör och lysrörslampor inte lämnades till återvinning. Därefter har medier gång på gång uppmärskammat problemet.

Ett av de företag som ansvarar för återvinningen är El-kretsen som bildades 2001.

På tio år har El-kretsen inte lyckats ordna ett fungerande insamlingssystem av de giftiga lamporna.

I veckans Ny Teknik skriver vår reporter Charlotta von Schultz att miljöminister Lena Ek snart ska få information av bland annat El-kretsen om hur de klarar sin insamlingsuppgift. Hon hotar med hårdare regler om åtgärderna inte är tillräckliga.

Vd Jan-Olof Eriksson säger i artikeln att insamlingen har blivit bättre. Men fortfarande saknas ordentlig koll på hur stora mängder som hamnar i soporna och vad som händer därefter.

Det är svårt att förstå varför det blivit så här. Var det för att få folk att acceptera de nya lamporna trots sitt murriga ljus, så att det där att de innehöll kvicksilver inte skulle basuneras ut?

I så fall var det feltänkt. Lysrörslampor är miljöfarliga och måste behandlas därefter. Allra bäst vore att raska på teknikutvecklingen av de ljuskällor som är både energisnåla och giftfria.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Lysrör Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt