"Sätt ingenjörer på de nya sedlarna"

2011-05-02 06:10  
Forskaren Svante Arrhenius, uppfinnaren Gustaf Dalén, och innovatören The Svedberg - det är värdiga sedelansikten enligt debattörerna. Illustration: Jonas Askergren.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Inte en enda ingenjör eller vetenskapsman kommer att pryda Sveriges nya sedlar. Istället väljer Riksbanken att hylla kändisar från kultur- och medievärlden. Hur ska ungdomar lockas till ingenjörsyrket om det bara är kultursektorn som får stå för våra nationella värden, undrar Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg.

2007 avslöjade Ny Teknik att fler ungdomar söker till Big Brother än till tekniska utbildningar på universiteten. För Sverige, som under nittonhundratalet har genomgått en enorm omvandling från jordbrukssamhälle till kunskapssamhälle innebär detta ett allvarligt hot mot vår framtida konkurrenskraft. Riksbanksfullmäktige noterar själva i sitt förarbete att motiv på sedlar har en betydelse för att uttrycka nationella värden och symboler. Vi anser därför att det är mycket olyckligt att Riksbanken i sin nya sedelserie väljer att bortse från de människor som lagt grunden till vårt välstånd och istället ensidigt fokuserar på att hylla kända kultur- och mediepersonligheter från 40-talisternas ungdomsår.

De nya sedlarna kommer att finnas i omlopp under en lång tid och utgöra en daglig påminnelse om de framgångar som hyllas i Sverige. Valet av tema signalerar därför våra svenska värderingar både gentemot turister och den nya generation som växer upp med dessa sedlar som betalningsmedel. Att Riksbanken då väljer att ensidigt hylla kultur- och mediapersonligheter försvagar Sveriges image som kunskapsnation och berövar unga svenskar värdefulla förebilder inom teknik- och naturvetenskap.

Därför är det viktigt att slå vakt och minnas de vetenskapliga landvinningar som svenska forskare har gjort under 1900-talet. Några goda exempel som hade lämpat sig utmärkt för att hedras med sedlar är:

Gustaf Dalén, innovatör och en av sveriges främsta entreprenörer genom tiderna. Som innovatör skapade han Aga-fyren och erhöll även nobelpriset i fysik 1912, Som entreprenör lade han även grunden till Aga-koncernen som under sin storhetstid var ett av världens största företag.

Svante Arrhenius, lade grunden till den moderna fysikaliska kemin och var även den forskare som upptäckte koldioxidens bidrag till växthuseffekten. I en tid då svenska ungdomar blir allt sämre i matematik och den globala uppvärmningen är vårt största miljöproblem är därför Svante Arrhenius en mycket lämplig kandidat.

The Svedberg, lade grunden till den moderna mikrobiologin med sin utveckling av ultracentrifugen. Han fick även ansvaret för att restaurera och bevara Silverbibeln som är en av Sveriges främsta kulturskatter.

Genom att bortse från de forskare och innovatörer som lagt grunden till det moderna samhället har Riksbanken tydligt signalerat att det är kultur och massmedialt genomslag som i Sverige värdesätts. I ett land med en extremt komprimerad löneskala som den svenska måste vi då fråga oss vilka incitament som finns kvar för att genomgå en lång och hård utbildning. Regeringen och teknikföretagen arbetar bra med att marknadsföra teknikutbildningar men måste göra mer för att utbildningen även ska följas av en tillfredställande karriär.

Att mindre än 10 procent av ingenjörernas barn i dagsläget ser sina föräldrars karriär som ett attraktivt alternativ borde mana till en hel del eftertanke.

Därför undrar vi hur högskole- och forskningsminister Jan Björklund och näringsminister Maud Olofsson ska göra för att en karriär som ingenjör eller forskare ska bli eftersträvansvärd. Annars står vi inför en situation där dagens ungdomar gör helt rätt när de ser Big Brother och 15 minuters kändisskap som ett lämpligt steg i sin karriär.

Tomas Klingström, Anders Wall-stipendiat inom området unga forskare 2010

David Ebbevi, Ordförande Förbundet Unga Forskare

Daniel Langkilde, Projektledare Research Academy for Young Scientists

Anders Lundberg, Styrelseledamot Vetenskap & Allmänhet

Vilka vill du se på de nya sedlarna?

Vem borde pryda den nya dubbelhundringen och vilka vill du helst se på de andra sedlarna? Gustaf Dalén med Aga-fyren, kemisten Svante Arrhenius, eller varför inte JP Johansson med skiftnyckeln? 

Skriv in en kommentar i fältet nedan och föreslå dina bästa kandidater.

Här är nunorna som platsade

Tyvärr. Varken Svante Arrhenius eller The Svedberg kommer pryda de nya sedlarna. Riksbanken offentliggjorde i början av april motiven på den nya serie sedlar som ska ersätta de nuvarande från 2014:

20-kronorssedeln: Astrid Lindgren.
50-kronorssedeln: Evert Taube.
100-kronorssedeln: Greta Garbo.
200-kronorssedeln: Ingmar Bergman.
500-kronorssedeln: Birgit Nilsson
och 1000-kronorssedeln: Dag Hammarskjöld.

Mer om: Karriär Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt