Opinion

"Sätt ingenjörer på de nya sedlarna"

Forskaren Svante Arrhenius, uppfinnaren Gustaf Dalén, och innovatören The Svedberg - det är värdiga sedelansikten enligt debattörerna. Illustration: Jonas Askergren.

DEBATT. Inte en enda ingenjör eller vetenskapsman kommer att pryda Sveriges nya sedlar. Istället väljer Riksbanken att hylla kändisar från kultur- och medievärlden. Hur ska ungdomar lockas till ingenjörsyrket om det bara är kultursektorn som får stå för våra nationella värden, undrar Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg.

2007 avslöjade Ny Teknik att fler ungdomar söker till Big Brother än till tekniska utbildningar på universiteten. För Sverige, som under nittonhundratalet har genomgått en enorm omvandling från jordbrukssamhälle till kunskapssamhälle innebär detta ett allvarligt hot mot vår framtida konkurrenskraft. Riksbanksfullmäktige noterar själva i sitt förarbete att motiv på sedlar har en betydelse för att uttrycka nationella värden och symboler. Vi anser därför att det är mycket olyckligt att Riksbanken i sin nya sedelserie väljer att bortse från de människor som lagt grunden till vårt välstånd och istället ensidigt fokuserar på att hylla kända kultur- och mediepersonligheter från 40-talisternas ungdomsår.

De nya sedlarna kommer att finnas i omlopp under en lång tid och utgöra en daglig påminnelse om de framgångar som hyllas i Sverige. Valet av tema signalerar därför våra svenska värderingar både gentemot turister och den nya generation som växer upp med dessa sedlar som betalningsmedel. Att Riksbanken då väljer att ensidigt hylla kultur- och mediapersonligheter försvagar Sveriges image som kunskapsnation och berövar unga svenskar värdefulla förebilder inom teknik- och naturvetenskap.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här