Opinion

”Satsa på rymden för klimatets skull”

Rymdverksamhet och forskning som bedrivs i och om rymden kan ge oss mer kunskap om jordens miljö och klimat, menar debattören. Foto: Nasa/AP Photo/ESA, J.Huart/Scanpix

DEBATT. Vi saknar tillräckliga kunskaper om hur klimatet fungerar. Forskning i rymden är nödvändig för att kunna fatta rätt klimatpolitiska beslut. Rymdminister Jan Björklund borde se till att vi får ett tillförlitligt system med satellitburna klimatinstrumentet, skriver riksdagsledamoten Yvonne Andersson.

Rymdverksamhet och forskning som bedrivs i och om rymden har en växande betydelse då denna verksamhet kan ge oss mer kunskap om jordens miljö och klimat. Tyvärr har denna kunskap inte tagits på tillräckligt stort allvar i den politiska debatten. Detta måste vi ändra på!

Regeringen har varit framsynt genom sina satsningar i forsknings- och innovationspropositionen. I den konstateras att - Adekvat och aktuell information om tillståndet för miljön krävs för en hållbar utveckling. Det är ett område där bland annat svensk forskning ligger i framkant, dels med existerande satelliten Odin, dels med klimatinstrumentet STEAMR på den planerade satelliten Premier.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här