Sanningen är fortfarande obekväm

2013-09-18 09:35  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

September år 2006 var rekordvarm i Sverige. Sommaren verkade aldrig ta slut. Det var också den hösten klimatdebatten tog fart.

Al Gore var i Stockholm och lanserade sin film ”En obekväm sanning”. Ekonomen Nicholas Stern publicerade i oktober sin rapport med slutsatsen att det kostar mindre att hejda utsläppen än att ta konsekvenserna av en global klimatförändring.

Ytterligare bränsle kom 2007 i den fjärde rapporten från FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) om koldioxidutsläppens påverkan på klimatet. Allt sammantaget gjorde att politiker lyfte upp hotet om klimatförändringar högt på sin agenda.

Nästa vecka presenterar IPCC sin femte rapport, i Stockholm. Ny Tekniks reporter Stefan Nordberg skriver i den här veckans nummer om det som kommer att få mest medialt intresse, nämligen vad IPCC har att säga om att ökningen av den globala medeltemperaturen bromsat in de senaste 15 åren.

Men det är farligt att stirra sig blind på enbart temperaturer. Begreppet ”global uppvärmning” kan leda tanken fel. Mer koldioxid i atmosfären ändrar sammansättningen av växthusgaser vilket påverkar balansen mellan solstrålningen in till jorden och den värme som strålar ut.

Den rubbade strålningsbalansen gör att värmen stiger, men framför allt att jordens system som reagerar på värme, som avdunstning, regn, molnbildning och absorption av värme i världshaven, påverkas. Klimatet förändras.

Så det är inte decimaler av grader som är problematiska utan orsaken till att temperaturen stiger. Trots inbromsningen är ändå den globala medeltemperaturen under åren 2001 till 2010 de högsta sedan mätningarna började på 1850-talet.

Det blir givetvis intressant att höra förklaringarna till att uppvärmningen har bromsats, vilket ingen klimatmodell har lyckats förutspå.

Men det är ännu mer värdefullt att få reda på vad senaste forskningen säger om hur klimatet vi ska leva med och anpassa oss till förändras av de ökande utsläppen av växthusgaser.

Varma septemberdagar behöver inte ge klimatångest. Men att se hur de globala utsläppen av koldioxid år efter år slår nya rekord borde göra det.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt