”Sänk skatten för uppfinnare”

2012-09-21 14:39  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Mer byråkrati ger inte fler innovationer. Istället borde alla som använder egna pengar för att utveckla nya produkter slippa skatt, tycker Billy Nilson och Stig Hasselqvist.

Svenska uppfinnarföreningens Mats Olsson och Sveriges Ingenjörers Peter Larsson har föreslagit ett nytt innovationskontor för uppfinnare och resurser till skydd mot intrång i immaterialrätten.

Men vi tror inte att ytterligare byråkrati gagnar uppfinnare – egentligen är vi ganska trötta på företeelsen. Framför allt tycker vi att de pengar som administrationen kräver, i många fall kunde användas bättre.

Vi föreslår därför en helt annan väg, förvisso oprövad i Sverige, men som förefaller vara betydligt mer kostnadseffektiv: Skatteavdrag för innovationer.

Individer och småföretag som är idérika och villiga att satsa på att uppfinna, att forska och utveckla nya produkter skall kunna göra skatteavdrag på sin egen inkomst för sina kostnader. Som komplement till att ansöka om stöd hos Vinnova, Almi eller motsvarande kan man göra ansökan om avdrag på sin skatt. Fördelarna är stora, både för samhället och för den enskilde.

Det skulle kunna gå till så här: innovatören beslutar att satsa på att förädla sin idé, gör en nyhetsgranskning av patentläget, anmäler till Skatteverket och ansöker om befrielse från skatt för de kostnader som kan redovisas.

Skatteverket utfärdar ett ”grönt kort” som uppvisas för löne- eller pensionsutbetalare som då inte drar av någon skatt så länge kortet är gällande. På så vis kan innovatören för egna pengar satsa på att ta fram en demonstrator eller göra ett underlag för en större satsning, finansierad av "normala finansiärer”.

Resultatet skulle innebära en avsevärd förenkling för hela den byråkratiska organisationen kring innovationer i Sverige.

Billy Nilson och Stig Hasselqvist, båda med många patent

Mer om: Patent Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt