Opinion

”Sänk energiskatten för Sveriges nya basnäring”

Serverhallar bör få samma skatterabatt som tillverkande industri, anser Sara Murby Forste, vd Basefarm. Grafik: Jonas Askergren Foto: Marie Alpman
Se grafiken. Grafik: Jonas Askergren Källa: Open Compute
Sara Murby Forste

DEBATT. Sveriges förutsättningar att driva serverhallar är de bästa i Europa. Vi har kunskapen, miljövänlig vattenkraft, stabilt elnät och inte minst kyla. Vi är inte emot att betala skatt. Men är det inte dags att även politikerna tar klivet in i det digitala tjänstesamhället och ger serverhallar samma skatterabatt som tillverkande industri? Det undrar Sara Murby Forste, vd Basefarm.

Facebook gillar kylan i Luleå, skrev Ny Teknik nyligen. Kylan tillsammans med ett mycket pålitligt svenskt elnät är stommen i Facebooks beslut att bygga sina serverhallar i ett område i stort behov av alla nya jobb som skapas.

Och nyanställningarna lär knappast ta slut med bygget i Luleå. För jag vill påstå att serverkraft är en av Sveriges nya basnäringar. Den näringsgrenen skulle behöva växa mycket snabbare för att möta behovet av e-handel och kommunikation i det digitala tjänstesamhället.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här