Opinion

”Samarbeten främjar inte innovationer”

Sam Tavassoli, Doktor i Industriell Ekonomi och Charlie Karlsson, Professor i Industriell Ekonomi. Båda är verksamma vid Blekinge Tekniska Högskola. Foto: Marika Ottosson och Högskolan i Jönköping

DEBATT. Våra resultat går stick i stäv med den etablerade innovationsforskningen och visar att intern FoU ger bättre resultat än olika typer av samarbeten, skriver Charlie Karlsson och Sam Tavassoli på Blekinge Tekniska Högskola.

Beslut om att investera i innovationer eller ej och att välja innovationsstrategi tillhör de mest fundamentala beslut som företag måste fatta. Dessa beslut är strategiska för konkurrenskraft, lönsamhet och möjligheterna att växa. Företagen kan välja en enkel innovationsstrategi och satsa på produkt-, process-, marknads- eller organisationsinnovation eller på en komplex innovationsstrategi som omfattar två eller flera av dessa enkla innovationsstrategier.

I en studie som utnyttjar data för perioden 2002–2012 för svenska företag i EU:s ”Community Innovation Survey” har vi statistiskt analyserat sambanden mellan 21 olika företagskarakteristika och valet mellan 15 olika innovationsstrategier. Utrymmet medger givetvis inte att vi redogör för resultaten i detalj men vi kan peka på några tydliga sambandsmönster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här