Sälj inte solsprej med nanopartiklar

2014-06-18 05:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Häromveckan behövde jag skaffa solkräm. Personalen på Apoteket rekommenderade en sprejburk. Det blir mindre smetigt, och händerna blir inte kladdiga. Kul att testa något nytt, tänkte jag. Men då visste jag inte det jag vet i dag.

Ny Tekniks reporter Ulla Karlsson-Ottosson avslöjar att sprejens fördel – att den kan sprutas på i molnlätta droppar – i själva verket kan ha en direkt skadlig effekt.

Bara 20 procent av solskyddet når huden. Resten svävar iväg i luften runt omkring, och en del av dropparna dras ned i lungorna. Kruxet är att solskyddet kan bestå av titandioxid i form av nanopartiklar. Alltmer forskning visar att partiklar som du drar ned i luftvägarna kan skada lungvävnaden. Inom EU-kommissionen diskuteras ett förbud mot titandioxid i nanoform efter en omfattande riskvärdering.

Detta uppmärksammar Naturskyddsföreningen i en ny rapport om nanoteknik.

Samtidigt är titandioxid ett så pass bra filter mot uv-strålning att det rekommenderas för barn under två år. Men att spreja titandioxid i form av nanopartiklar på små barn är inte lämpligt. Deras små lungor är extra känsliga.

Det här är förstås en mardröm för alla föräldrar som njuter av att se sina barn leka i solen, och givetvis är noga med att smörja in dem. Eller spreja.

På sin hemsida tipsar Apoteket om att spreja barnen. ”Kräm är bra till ansikte, hjässa och axlar. Och spray är perfekt för ivriga barn som vill komma igång att leka. Se bara till att spraya ordentligt”, skriver Apoteket på sin sajt under rubriken ”Välj rätt solskydd”.

En solprodukt ska vara märkt om de innehåller nanopartiklar. För konsumenten gäller det alltså att dels känna till riskerna med nanopartiklarna, dels att upptäcka dem i den finstilta innehålls­förteckningen på förpackningen.

Tillverkning av solskydd är i högsta grad en förtroendebransch. Vi smörjer in hela vår kropp med dem och litar på att de skyddar oss, inte skadar oss. Snacka om tillit.

Tillverkarna måste veta att det finns en risk att lungorna, inte minst barnens, kan skadas av sprejerna. Varför säljer de ens sådana produkter?

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt