Opinion

Så ska Stockholm bli bäst på teknik och matematik

Jonathan James och Isak på Teknikdagarna 2009. Foto: Camilla Svensk
Lotta Edholm (FP), Skolborgarråd Stockholm stad
Peter Larsson, Samhällspolitisk direktör vid Sveriges Ingenjörer, tidigare ledamot av regeringens Teknikdelegation

DEBATT. Svenska elevers mattekunskaper står sig inte i internationella jämförelser och intresset för teknikprogrammen har varit lågt. Stockholm kan bryta den negativa trenden och bli bäst på teknik och vetenskap, enligt Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer och Lotta Edholm (FP).

Tekniken är navet i det svenska samhället. Det är inte bara lampan vi tänder, maten vi lagar, transporterna till jobbet, miljöutvecklingen i framtiden och framtida rymdresor. En stor del av vår välfärd beror sedan mer än hundra år på en teknikdriven export och den globala kunskapsekonomin är viktig för framtiden. Teknikdelegationen konstaterar i sitt slutbetänkande att Sverige står dåligt rustat för att kunna konkurrera globalt. Problemet är inte barnen och ungdomarna, utan att skolan helt enkelt inte räckt till för att uppmuntra det intresse för naturvetenskap och teknik som barn har naturligt. Vi har under en längre tid sett hur svenska elevers kunskaper i matematik och naturvetenskapliga ämnen sjunkit bl a i internationella mätningar.  För att bryta denna negativa trend krävs att någon går i bräschen. Stockholms stad har den kapaciteten.

Det finns tendenser till ett ökat intresse för naturvetenskap och teknik. Andelen sökande till gymnasiets teknikprogram har ökat med över 25 procent på fyra år i Stockholm. Teknikprogrammet är tillsammans med naturvetenskapsprogrammet det program som ökar mest i popularitet. Detta är dock inte tillräckligt för att möta de framtida behoven.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här