Så blir nästa Google ett svenskt bolag

2010-09-01 07:37  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det finns en dold miljardmarknad i de svenska offentliga arkiven, enligt Henrik von Sydow (M). Genom att sätta fart på den ska Alliansen skapa tusentals nya jobb i Sverige.

Med alliansregeringen öppnas för en växande miljardmarknad med nya internettjänster. Nya svenska internetföretag ska ge framtidens jobb. Det ska nu bli både billigare och lättare för oss alla att använda och granska myndigheternas data och information. Det stärker möjligheterna att ”nästa Google” utvecklas av svenska entreprenörer och innovatörer.

Svenska företag som Hitta och Eniro är redan duktiga på att digitalisera, organisera och göra information användbar och sökbar. Andra företag har utvecklat tjänster med webb-kartor som gör att vi direkt, i våra mobiler, kan se var lediga jobb finns att söka, var sushirestaurangen ligger i stan eller hur långt det är till närmaste badbrygga. När tillgången till offentlig information och data blir lättare och kostnaderna lägre – eller inga alls – öppnar vi för det digitala samhällets möjligheter och för nya jobb.

Möjligheterna att göra icke integritetskänsliga delar av  den offentliga informationen sökbar beskrivs som oändliga och potentialen som omfattande.

Svenska myndigheter är – på gott och ont – i världsklass vad gäller att samla in uppgifter och information om vår samhällsutveckling. Den informationen kan ligga till grund för nya företag och för nya jobb – om den enkelt och billigt görs tillgänglig. Och det är just vad alliansregeringens reform av vår förvaltningslagstiftning syftar till, att stärka en marknad för svenska informationsentreprenörer och att fler företagare kan tillvarata internetekonomins potential. Vi gör Sverige till en mer attraktiv hamn i den växande internetekonomin.

Visst är också ökad tillgång till myndigheters data en stark internationell tendens, Barack Obama har förstärkt öppenheten i USA kring offentlig data. Också David Camerons relativt färska regeringen i Storbritannien visar att den tar frågan på allvar och ser potentialen för nya företag och jobb. I Europa beräknas värdet på myndighetsdatan som omfattande; marknaden för offentlig information i vår världsdel värderas för upp mot 50 miljarder euro, enligt en EU-studie. I Sverige kan mer av öppen myndighetsinformation lägga grunden för en miljardmarknad – och en potential på tusentals nya jobb i Sverige.

När riksdagen nu röstat ja till lagen blir det i höst angeläget att följa hur den tillämpas av myndigheterna. Ingen lag är bättre än dess tillämpning och den politiska avsikten är klar, det ska bli billigare och lättare att komma åt myndigheternas data. Här kan riksdagen – och riksdagens ledamöter – spela en stor roll. Jag kommer i mitt uppdrag som riksdagsledamot att använda riksdagen som arena för att följa och granska hur väl våra myndigheter tillämpar den nya lagstiftningen.

Det är också angeläget att utveckla ytterligare politiska initiativ som stärker marknaden med öppen myndighetsinformation. Just detta är en viktigt pusselbit för att Sverige tillvaratar det digitala samhällets möjlig-heter, öppnar för nya jobb i internetekonomin och krattar manegen för att ”nästa Google” faktiskt ska utvecklas här i Sverige.

Henrik von Sydow
Riksdagsledamot (M) och talesman i internet- och teknikutvecklingsfrågor

Mer om: Ekonomi Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt