Opinion

Så blir nästa Google ett svenskt bolag

Foto: Scanpix, Google Earth, Talentum arkiv
Henrik von Sydow (M) Foto: Emilia Öije

DEBATT. Det finns en dold miljardmarknad i de svenska offentliga arkiven, enligt Henrik von Sydow (M). Genom att sätta fart på den ska Alliansen skapa tusentals nya jobb i Sverige.

Med alliansregeringen öppnas för en växande miljardmarknad med nya internettjänster. Nya svenska internetföretag ska ge framtidens jobb. Det ska nu bli både billigare och lättare för oss alla att använda och granska myndigheternas data och information. Det stärker möjligheterna att ”nästa Google” utvecklas av svenska entreprenörer och innovatörer.

Svenska företag som Hitta och Eniro är redan duktiga på att digitalisera, organisera och göra information användbar och sökbar. Andra företag har utvecklat tjänster med webb-kartor som gör att vi direkt, i våra mobiler, kan se var lediga jobb finns att söka, var sushirestaurangen ligger i stan eller hur långt det är till närmaste badbrygga. När tillgången till offentlig information och data blir lättare och kostnaderna lägre – eller inga alls – öppnar vi för det digitala samhällets möjligheter och för nya jobb.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här